Πρέπει να τολμήσουμε να αμφισβητήσουμε και να ξανασκεφτούμε τα πάντα

Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 πλήττει την υφήλιο, η αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα παρατείνεται. Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του Covid-19 και η αναμενόμενη διάθεσή του το επόμενο διάστημα ενισχύει τις προσδοκίες για ανάκαμψη μέσα στο 2021. Ωστόσο, υπαρξιακά ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται που επικεντρώνονται κυρίως στο ποια μορφή πρέπει να πάρει η επιχείρηση μας για να επιβιώσει και να επιτύχει στη μετά-πανδημία εποχή.
 
Μέσα στο 2020 η οικονομία βίωσε ένα ξαφνικό και πρωτόγνωρο σοκ το οποίο επηρέασε τον κάθε επιχειρηματικό τομέα με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ένταση. Έχουν τεθεί σε δοκιμασία οι τεχνολογίες, τα επιχειρησιακά μοντέλα, οι ψηφιακές δεξιότητες, οι πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού, η προσαρμοστικότητα αλλά και η ποιότητα της ηγεσίας των επιχειρήσεων μας.
 
Η πανδημία κατέδειξε την αναγκαιότητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο των κρατών όσο και των επιχειρήσεων αλλά και την μεγάλη πρακτική αξία της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας. Στη διάρκεια της χρονιάς παρατηρήθηκε έντονη επιτάχυνση τεχνολογικών τάσεων και αλλαγών που ήταν σε εξέλιξη πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Αναλόγως του κλάδου, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να προσαρμοστούν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς στη «νέα πραγματικότητα», επενδύοντας στην επιτάχυνση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού ώστε να διασφαλίσουν τη συνέχεια της επιχειρησιακής τους δραστηριότητας αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Παρατηρήσαμε μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών και μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
 
Αναμφίβολα οι παρατεταμένες αρνητικές οικονομικές συνέπειες που βιώνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις ωθούν στη λήψη μέτρων για επούλωση των πληγών όπως μείωση κόστων, διαχείριση του επιπέδου δανεισμού, εντοπισμού δεξαμενών για άντληση ρευστότητας κτλ. Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως που προβάλλει είναι η ανάγκη ενός ψύχραιμου και στρατηγικού επαναπροσδιορισμού του ποια επιχείρηση είμαστε και ποια επιχείρηση απαιτείται να γίνουμε.
 
Πρέπει να τολμήσουμε να αμφισβητήσουμε και να ξανασκεφτούμε τα πάντα. Δεν είναι σοφό να αφαιρέσουμε με οριζόντιο τρόπο κόστα από το σημερινό μοντέλο επιχείρησης χωρίς να έχουμε ξανασκεφτεί και προσδιορίσει το επιδιωκόμενο μοντέλο που θέλουμε να χτίσουμε.
 
Παρά τις δυσκολίες που έχουμε περάσει, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως το 2020 μας αφήνει και με πολλά διδάγματα. Μόνο όμως αν αξιολογήσουμε το 2020 με στρατηγική οπτική: ως εξεταστική χρονιά προετοιμασίας για το μέλλον! Ένα μέλλον στο οποίο η τεχνολογία θα συνεχίσει να δημιουργεί νέα δεδομένα τροφοδοτώντας τη φαντασία μας για καινοτόμες εφαρμογές με επίκεντρο τον άνθρωπο.
 
Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να κρίνουμε την ετοιμότητα μας ως επιχείρηση με κριτήριο την ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε, να καινοτομούμε, να απορροφούμε γνώση, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να ανασυντασσόμαστε με νέες δομές και ρόλους, να συνεργαζόμαστε οριζόντια και μαζικά και να εξελίσσουμε την ποιότητα ηγεσίας για να ανταποκριθεί στις μεταρρυθμιστικές ανάγκες της επιχείρησης.
 
Οι πειραματισμοί, οι δυσκολίες, οι επιτυχίες και οι συνολικές εμπειρίες του 2020 πρέπει να αξιοποιηθούν για τις επιχειρησιακές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Σημαντικές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε για τις επιχειρήσεις μας περιλαμβάνουν:
 
  • Ποιά είναι τα νέα προφίλ πελατών μας, ποιές οι νέες συνήθειες τους, οι ανάγκες τους, οι εμπειρίες που επιδιώκουν;
  • Ποιό το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στο νέο περιβάλλον - πως μπορούμε να μετεξελίξουμε τα προϊόντα και υπηρεσίες μας;
  • Ποιό το κατάλληλο επιχειρησιακό και λειτουργικό μας μοντέλο;
  • Ποιές οι αναγκαίες τεχνολογίες και επίπεδα κυβερνοασφάλειας;
  • Ποιές οι δεξιότητες που απαιτούνται;
  • Τι συνεργασίες με άλλους φορείς μπορούμε να αναπτύξουμε;
  • Τι μάθαμε για την ικανότητα μας ως επιχείρηση να εισάγουμε τεχνολογίες αποτελεσματικά και να αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες;
  • Τι μάθαμε για την ικανότητα μας να διοικούμε εκσυγχρονιστικά και ανθρωποκεντρικά;
 
Χωρίς αμφιβολία, τώρα είναι η ώρα για δράση σε όλα τα επίπεδα: επιχειρήσεων, κράτους, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ευρύτερης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη συμβολή στη δημόσια συζήτηση όσον αφορά τα μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να προωθηθούν κατά την επόμενη περίοδο, η PwC δημοσιεύει ειδική μελέτη με τίτλο “Restart Cyprus: Now”. Με επίκεντρο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, η μελέτη παρουσιάζει συγκεκριμένους τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας, καθώς και ενίσχυσης της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 
Φίλιππος Σώσειλος
Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών
PwC Κύπρου

 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit