Χάρης: Σκέψεις για τροποποίηση Συντάγματος κατά μείωσης απολαβών δημοσίου

Η κυβέρνηση έχει πάρει αποφάσεις, έτσι ώστε να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για τη διαχείριση του προβλήματος που έχει προκύψει μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Οικονομικών,  Χάρης Γεωργιάδης. 
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σε γενικές γραμμές η προσέγγιση που η κυβέρνηση εισηγείται βρίσκει σύμφωνους τους πολιτικούς αρχηγούς.
 
Συγκεκριμένα, εξήγησε, κατατέθηκε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα. 
 
Παράλληλα, είπε ο κύριος Γεωργιάδης, μέσω της Βουλής θα προωθηθούν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα θωρακίζονται αν χρειαστεί και με τροποποίηση του συντάγματος.
 
Το βασικό χαρακτηριστικό των ρυθμίσεων αυτών, είπε ο υπουργός Οικονομικών, είναι η διατήρηση αυτών που και σήμερα εφαρμόζονται, όπως η σταδιακή κατάργηση των αποκοπών στους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, ανέφερε, ότι πρόκειται για αποκοπές, οι οποίες ούτως ή άλλως και στη βάση συμφωνίας με δύο μεγάλες συντεχνίες, ΣΕΚ και ΠΕΟ, και στη βάση νεότερης νομοθετικής ρύθμισης (2018) σταδιακά καταργούνται.
 
«Η οικονομία μάς πάει καλύτερα. Όχι τυχαία, επειδή ακριβώς υιοθετούμε/εφαρμόζουμε κάποιες ανάλογες προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα, το ότι οι αποκοπές θα επανέλθουν στο αρχικό τους επίπεδο σταδιακά. Εάν, λοιπόν, η έφεση αποτύχει, θα εφαρμόσουμε αυτή τη σταδιακή άρση των αποκοπών με νομοθετική ρύθμιση και θα προσπαθήσουμε να την κατοχυρώσουμε με συνταγματική τροποποίηση. Τη θεωρούμε δίκαιη κοινωνικά, αλλά και αναγκαία δημοσιονομικά. Αναγνωρίζουμε ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συνεισφέρει, στον ιδιωτικό τομέα ίσως πολύ περισσότερα. Το να επανέλθουν οι μισθοί σταδιακά είναι μια πολύ λογική προσέγγιση και είμαστε σε εφαρμογή αυτής της σταδιακής αποκατάστασης. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης κοστίζει στο κράτος €1,06 δισ, χωρίς να υπολογίζεται η αναδρομική καταβολή των μισθών. «Από τώρα και στο εξής, η διαφορά που προκύπτει από τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών έναντι της αποκατάστασης των μισθών διά μιάς υπερβαίνει το €1 δις», ανέφερε χαρακτηριστικά

Δειτε Επισης

Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία