EastMed: Ψήνονται… deals της Poseidon με ισραηλινές εταιρίες
07:58 - 24 Δεκεμβρίου 2019

Σε συζητήσεις για συμμετοχή είτε αμέσως είτε εμμέσως στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed φέρεται να βρίσκεται η κοινοπραξία Poseidon με ισραηλινές εταιρίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι μέτοχοι ΔΕΠΑ και Edison, συζητούν για μετοχική συνεργασία με τον ισραηλινό Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου Israel Natural Gas Lines Company. Αν ευοδωθεί τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία είχε γίνει ξανά το 2018, τότε ο αγωγός αποκτά πλέον ισχυρά θεμέλια για τη δρομολόγηση του και κυρίως διασφαλίζεται η μεταφορά εξαγώγιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης.
Πέραν, όμως, των συζητήσεων που γίνονται με την Israel Natural Gas Lines Company, η Poseidon στις 2 Δεκεμβρίου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ισραηλινή εταιρία TMNG, μέλος του ομίλου Tahal, η οποία εξειδικεύεται στο μηχανικό σχεδιασμό έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και στην κατασκευή έργων «με το κλειδί στο χέρι» (EPC). Η συμφωνία αφορά στην ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου με σκοπό την εξαγωγή ισραηλινών ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Βέβαια, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η υλοποίηση του αγωγού των 2.000 χλμ., έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι κάποια από τα προαναφερόμενα ή τα μελλούμενα deals να τελεσφορήσουν. Όπως επίσης μπορεί να συναφθούν μνημόνια συνεργασίας τα οποία μπορεί και να μην οδηγήσουν σε κατάληξη.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο επειδή έχει και γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές διαστάσεις αποκτά βαρύνουσα σημασία όταν συμμετέχουν, έστω και σε επίπεδο προθέσεων, επιχειρήσεις και επενδυτές. Οπότε, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, υπό τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η συμμαχία των χωρών Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου που τρέχει τον αγωγό EastMed, αποκτά ισχύ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Poseidon για τη διάθεση 70 εκ. ευρώ προκειμένου να γίνουν οι μελέτες ωρίμανσης του έργου, απαιτείται τουλάχιστον μία διετία μέχρι τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.
ΠΗΓΗ: energypress.gr