Χάρης: Δραστική η βελτίωση της Κύπρου στους κανόνες

«Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν στο παρελθόν αδυναμίες που έπληξαν την φήμη της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες, έχουν θεσπιστεί αυστηρές διαδικασίες και υπάρχει έλεγχος», σημειώνει, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αναφορικά με το δημοσίευμα του Economist το οποίο αναφέρεται σε «αυξανόμενη πίεση» επί της Κύπρου και της Μάλτας για να λάβουν μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο κ. Γεωργιάδης προσθέτει ότι η βελτίωση είναι δραστική και η διάθεση μας να λειτουργήσουμε σε πλήρη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες είναι δεδομένη.  «Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο λειτουργεί και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο, εξάλλου, είναι κάτω από συνεχή αξιολόγηση και αναδιαμόρφωση», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

Economist: Ανησυχίες για ξέπλυμα
Δημοσίευμα του Economist αναφέρεται σε «αυξανόμενη πίεση» επί της Κύπρου και της Μάλτας για να λάβουν μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Το βρετανικό περιοδικό σχολιάζει ότι οι δύο χώρες έχουν αποκτήσει φήμη για «οικονομική βρωμιά».

Γίνεται αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για το καθεστώς χορήγησης υπηκοοτήτων που συμπεραίνει ότι «εκθέτει την υπόλοιπη ΕΕ σε κινδύνους για ξέπλυμα χρήματος».

Επισημαίνεται, ωστόσο, παράλληλα ότι διατυπώνονται παράπονα πως οι συγκεκριμένες δύο χώρες δέχονται αδίκως δυσανάλογα μεγάλη κριτική επειδή είναι μικρές οικονομίες. Αμφότερες λένε ότι πατάσσουν τέτοια φαινόμενα, συνεχίζει το δημοσίευμα, αλλά πολλοί διερωτώνται αν αυτό συνάδει με τον συνεχιζόμενο «ενθουσιασμό» τους για υπεράκτιες τραπεζικές δραστηριότητες.

Ο Economist χαρακτηρίζει την Κύπρο καταφύγιο για ρωσικό χρήμα από τη δεκαετία του 1990, σημειώνοντας ότι τώρα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την περίπτωση με ανανεωμένο ενδιαφέρον, καθώς προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας στη Δύση.

Αναφέρεται ότι στην επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο ο Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, ο αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών με ευθύνη για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος, φέρεται να είπε στις κυπριακές αρχές «να καθαρίσουν» τις τράπεζές τους, αλλιώς θα κινδύνευαν όπως η Λετονία με κατηγορίες και κυρώσεις από  τις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος. 

Ως λόγο ανησυχίας των Αμερικανών το περιοδικό παραθέτει το μερίδιο του 9% που κατέχει σην Τράπεζα Κύπρου ο Ρώσος ολιγάρχης Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ από τον Απρίλιο. 

Σημειώνεται επίσης ότι το όνομα της Κύπρου ακούγεται συχνά στη δίκη του Πολ Μάναφορτ, του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται για απάτη.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πάντως ότι οι αρμόδιες εθνικές ελεγκτικές αρχές «δείχνουν ήδη κάποια βελτίωση». Αναφέρεται ενδεικτικά η απαγόρευση τον Ιούνιο από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου των συνδιαλλαγών των τραπεζών με εικονικές εταιρείες.

Παρόλα αυτά, αναφέρεται, πολλοί παραμένουν σκεπτικοί αναφορικά με τις προσπάθειες των δύο χωρών. Το περιοδικό επικαλείται τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Πανίκο Δημητριάδη, που λέει ότι βιομηχανίες που έχουν ξεπηδήσει γύρω από τις τραπεζες, συμπεριλαμβανομένων νομικών οίκων «με καλές πολιτικές διασυνδέσεις» παραμένουν εν πολλοίς ανέπαφες.

Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι Κύπρος και Μάλτα είναι οι μόνες χώρες-μέλη της ΕΕ στη μαύρη λίστα του Ο.Ο.Σ.Α που το εθνικό πρόγραμμα «χρυσού διαβατηρίου» καθιστά εύκολη τη φοροδιαφυγή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία