Η σχέση Ρωσίας - Ευρώπης με επίδικο το φυσικό αέριο θα μείνει ως έχει

Γερμανία και Ρωσία προκρίνουν την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, στο πλάι της πρώτης γραμμής του αγωγού Nord Stream – βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από το 2011 – διασχίζοντας την Βαλτική Θάλασσα και φτάνοντας στις ακτές της Γερμανίας με 50 bcm φυσικού αερίου, απαραίτητου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας.

Το μέλλον του Nord Stream 2, ανάμεσα σε άλλα θέματα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον ρώσο ομόλογό της Βλαντιμίρ Πούτιν, το Σάββατο 18 Αυγούστου. Και οι δύο πλευρές φαίνεται να αναγνώρισαν την ανάγκη να αποφευχθεί η «πολιτικοποίηση» του έργου και να διατηρηθεί μονάχα η εμπορική του διάσταση ως έργο καθαρά εμπορικής σκοπιμότητας.

Να θυμίσουμε πως σήμερα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο TASS, ο εκπρόσωπος τύπου της Ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόβ επανέλαβε την συγκεκριμένη θέση, τονίζοντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του nord stream 2 συνιστούν παραβίαση των διεθνών κανόνων εμπορίου.

Ο Gerhard Mangott, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Innsbrook της Αυστρίας σχολιάζοντας την ορθότητα της ενεργειακής στρατηγικής Τραμπ σε σχέση με τις εξαγωγές LNG σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετοί τερματικοί σταθμοί για την εξαγωγή του αμερικανικού LNG, ενώ από την άλλη οι ευρωπαίοι δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές LNG για την εισαγωγή αυτού. Εξάλλου, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το αμερικανικό ΥΦΑ θα είναι πιο ακριβό από το ρωσικό αγώγιμο αέριο και κατά συνέπεια πρόκειται για απλά μαθηματικά από το που θα αγοράσεις».

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν ήδη παραδόσεις LNG σε μια σειρά χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο (Πολωνία, Βαλτικές) δεν είναι σε θέση να υποκαταστήσουν τις προμήθειες ρωσικού αερίου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αναλυτές του χώρου.

Περισσότερο πρόκειται για μια αλληλεξάρτηση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας ως προς το φυσικό αέριο παρά για μονομερής σχέση εξάρτησης, σημειώνει ο αυστριακός καθηγητής, σε συνέντευξή του στο sputnik. 

«Και οι δύο χρειάζονται ο ένας τον άλλο, και οι δύο θα προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν – η Ρωσία το κάνει κοιτώντας προς Κίνα, Κορέα ή και Ιαπωνία – όμως πλην όλων αυτών η σχέση του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο πλευρών, Ρωσίας – Ευρώπης θα παραμείνει ως έχει τα τελευταία 40 χρόνια».

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit