Μικρή πτώση σημείωσε τη Δευτέρα το ΧΑΚ

Μικρή πτώση σημείωσε τη Δευτέρα το κυπριακό Χρηματιστήριο, μετά τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε κατά την περασμένη εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας σε ποσοστό 0,54%, κλείνοντας στις 68,09 μονάδες.

Το ίδιο ποσοστό πτώσης σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 40,82 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €290.596.
 
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες. Η Κύρια Αγορά παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 0,61%, τα Ξενοδοχεία υποχώρησαν κατά 2,23%, η Εναλλακτική Αγορά σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,44% και οι Επενδυτικές Εταιρείες παρουσίασαν ζημιές 1,38%.
 
Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Ελληνικής Τράπεζας με €142.993 (άνοδος 3,74% - τιμή κλεισίματος €0,61). Ακολούθησαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με €78.973 (πτώση 1,12% – τιμή κλεισίματος €1,95), της Interfund Investments με €35.717 (άνοδος 2,94% - τιμή κλεισίματος €0,14), της Blue Island Holdings με €6.791 (άνοδος 0,95% - τιμή κλεισίματος €0,53) και της CTO με €6.411 (πτώση 8,33% - τιμή κλεισίματος €1,011).
 
Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, έξι κινήθηκαν ανοδικά, οκτώ πτωτικά και τρεις παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών περιορίστηκε σε 164.

Σύσταση Επιτροπής Συμμετεχόντων
Εξάλλου, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι, μέσα στα πλαίσια του Κανονισμού (ΕΕ) 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων συγκάλεσε την πρώτη Γενική Συνέλευση για σύσταση Επιτροπής Συμμετεχόντων.  
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΧΑΚ, η Επιτροπή αυτή  των Συμμετεχόντων συμβουλεύει το Συμβούλιο του ΧΑΚ για οποιαδήποτε θέμα αφορά το σύστημα διακανονισμού αξιογράφων (τα συστήματα) και γνωμοδοτεί επί οποιουδήποτε θέματος αφορά τα Συστήματα, όταν κάτι τέτοιο της ζητείται από το Συμβούλιο. Πρόσθετα μπορεί να υποβάλλει στο Συμβούλιο αναφορές, παράπονα ή εισηγήσεις, για οποιοδήποτε θέμα αφορά στα συστήματα αυτά, για σκοπούς βελτίωσης των διαδικασιών.
 
Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2018.  Μετά από σχετικές διαδικασίες βάσει του προτεινόμενου κειμένου λειτουργίας, συστάθηκε η Επιτροπή Συμμετεχόντων ως ακολούθως:
 
1.    κ. Αλέξανδρος Ευστρατόπουλος, Πρόεδρος (HSBC France, Athens Branch)
2.    κ. Αλέξανδρος Κλάππας, Μέλος (One Plus Capital Ltd)
3.    κα. Δέσπω Ανδρέου, Μέλος (Axia Ventures Group Ltd)
4.    κα. Καίτη Ιακωβίδου, Μέλος (Mega Equity Securities & Financial Services Public Ltd)
5.    κα. Ντίνα Κωνσταντίνου, Μέλος (Cisco)

Σύσταση Επιτροπής Εκδοτών
Επιπλέον, το ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι, μέσα στα πλαίσια του Κανονισμού (ΕΕ) 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, συγκάλεσε την πρώτη Γενική Συνέλευση, για σύσταση Επιτροπής Εκδοτών. 
 
Η Επιτροπή αυτή των Εισηγμένων Εκδοτών, συμβουλεύει το Συμβούλιο του ΧΑΚ για οποιαδήποτε θέμα αφορά στο σύστημα διακανονισμού αξιογράφων (τα συστήματα) και γνωμοδοτεί επί οποιουδήποτε θέματος αφορά τα Συστήματα, όταν κάτι τέτοιο της ζητείται από το Συμβούλιο. Πρόσθετα μπορεί να υποβάλλει στο Συμβούλιο αναφορές, παράπονα ή εισηγήσεις, για οποιοδήποτε θέμα αφορά στα συστήματα αυτά, για σκοπούς βελτίωσης των διαδικασιών.
 
Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2018. 'Επειτα από σχετική ψηφοφορία η Επιτροπή Εκδοτών συστάθηκε ως ακολούθως:
 
1.    κ. Σταύρος Λεπτός, Πρόεδρος (Πανδώρα Επενδύσεις Δημόσια Λτδ, Leptos Calypso Hotels Public Ltd)
2.    κα. Κωνσταντία Δημοσθένους, Μέλος (Bank of Cyprus Holdings Public Ltd Company)
3.    κ. Χαράλαμπος Πίττας, Μέλος (G.D. Amplus Public Company Ltd)
4.    κ. Μάριος Δημητριάδης, Μέλος (Mitsides Public Company Ltd)
5.    κ. Κωνσταντίνος Πιττάλης, Μέλος (Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ)

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο