Γερμανία: «Πράσινο φως» για την κατασκευή του Nord Stream 2
08:17 - 02 Απριλίου 2018

Την τελική έγκριση για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία εξέδωσαν οι γερμανικές αρχές την Τρίτη (27 Μαρτίου), με κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση με τους ανατολικούς γείτονες, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ναυσιπλοΐας και Υδρογραφίας (BSH) έδωσε το «πράσινο φως» για τον αγωγό Nord Stream 2, αφού διερεύνησε πρωτίστως τις περιβαλλοντικές και εμπορικές επιπτώσεις, ανέφερε σε δήλωσή της η δημόσια αρχή.
Η έγκριση από τη Γερμανία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα στην Αγγλία.
Κατά της πρότασης που υπέβαλε η Ομάδα των Πρασίνων αναφορικά με «έργα κοινού ενδιαφέροντος» που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα ψήφισαν κατά πλειοψηφία οι Ευρωβουλευτές την περασμένη εβδομάδα.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν ήδη τις πρώτες ανακλήσεις πρέσβεων.
Εντούτοις, όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού απαιτείται έγκριση από τις αρχές της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας.
Η εταιρεία Nord Stream 2 AG δήλωσε ότι ήταν «ευχαριστημένη».
Το έργο παραμένει αμφιλεγόμενο στη Γερμανία, καθώς οι ανατολικοί γείτονές της, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ¨»μέσο» για την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην ΕΕ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 είναι καθαρά «οικονομικό έργο» χωρίς να υπάρχει ανάγκη πολιτικής παρέμβασης.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Επιτροπή προσπάθησε να αποτρέψει το έργο με την έκδοση μιας πρότασης που θα έθετε τον αγωγό στη δικαιοδοσία της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επεκταθούν οι εσωτερικοί κανόνες της ΕΕ για την αγορά ενέργειας σχετικά με την κάλυψη υπεράκτιων αγωγών.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Ρωσίας να διπλασιάσει το αέριο που θα μπορούσε να αντλήσει κάτω από τη …
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στην Οδηγία για το φυσικό αέριο, όλοι οι αγωγοί διέλευσης θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.
Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νομικές υπηρεσίες του Συμβουλίου – που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη – τάχθηκαν κατά της νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία για αγωγούς που διασχίζουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
ΠΗΓΗ: euroactiv.gr