Πώς το «Upcycling» μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα του «Fast Furniture»

Κάποτε αγοράζαμε έπιπλα για να διαρκέσουν. Τα τραπέζια της κουζίνας και οι καναπέδες είχαν μια θέση στα σπίτια μας για δεκαετίες, ενώ πολλά έχουν παραδοθεί από γενιά σε γενιά. Ήταν μέρος της ζωής μας και ενσωματώθηκαν στις πιο όμορφες αναμνήσεις μας. Ήταν μια εποχή που δίναμε αξία στα έπιπλά μας, γιατί είχαν πράγματι αξία. Και ο λόγος που είχαν αξία ήταν ότι αυτοί που τα έφτιαξαν έδωσαν αξία στα υλικά και την κατασκευή. Και επειδή τα εκτιμούσαμε τα προσέχαμε. Και αν έσπαζαν τα έπιπλα μας τα φτιάχναμε και το κάναμε αυτό ξανά και ξανά, μέχρι που δεν μπορούσαμε να έχουμε άλλη χρήση από αυτά. 

Δυστυχώς, σήμερα τα περισσότερα από τα έπιπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι φτηνά, μαζικής παραγωγής και χαμηλής ποιότητας, σχεδιασμένα να είναι μιας χρήσης, γιατί σε αυτή τη κοινωνία ζούμε τώρα. Μια κοινωνία που καταναλώνει πολύ και πετάει εύκολα. Η ποσότητα των επίπλων στις χωματερές καταλαμβάνει περισσότερο από το 5%, που σίγουρα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός!

Αυτά τα έπιπλα είναι απίθανο να διαρκέσουν περισσότερο από μερικά χρόνια, ειδικά εάν υπόκεινται σε οποιαδήποτε φθορά (συμπεριλαμβανομένης της αποσυναρμολόγησης και της επανασυναρμολόγησης κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης). Έτσι, ενώ μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή επιλογή εκείνη τη στιγμή, αν χρειάζεται να αγοράζουμε ένα νέο έπιπλο κάθε 3 χρόνια, πιθανώς να πληρώσουμε πολύ περισσότερα από αυτά που θα ξοδεύαμε σε ένα κομμάτι αξιοπρεπούς ποιότητας που θα διαρκέσει για δεκαετίες.

Γι’ αυτό και η πρακτική του Upcycling επίπλων είναι ευεργετική προς το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του upcycling  επίπλων είναι η σημαντική μείωση στα απόβλητα. Οι εταιρίες που φτιάχνουν έπιπλα χρησιμοποιούν συχνά υλικά που δεν είναι βιοδιασπώμενα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση και επίσης απαιτεί πολύτιμους πόρους. Με την επαναχρησιμοποίηση παλαιών επίπλων, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο. Η πρακτική του Upcycling συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, σε σχέση με την κατασκευή νέων αντικειμένων. Καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, πράγμα που σημαίνει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η  Lidl Κύπρου, πάντα ευαισθητοποιημένη με οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα, εμπνεύστηκε τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της Lidl, είναι μια σειρά από χρήσιμα βίντεο για το πώς όλοι μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές με μεγάλο αντίκτυπο στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο!

Στο τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks, τα παιδιά πίσω από τη MakeART φτιάχνουν, με την μέθοδο του Upcycling, ένα πανέμορφο και στιλάτο coffee table με θήκες για βιβλία!

Ας βάλουμε, λοιπόν, τo Upcycling στη ζωή μας και να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μπορεί το να επιλέξουμε ένα φτηνό έπιπλο να φαντάζει ως η πιο εύκολη λύση, αλλά θέλουμε πραγματικά να έχουμε στο σαλόνι μας μια βιβλιοθήκη που έχουν και εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο; Η ικανοποίηση που θα νιώσουμε όταν δώσουμε νέα ζωή σε κάποιο παλιό έπιπλο, που θα κατέληγε στη χωματερή είναι απερίγραπτη! Το βίντεο που ετοίμασε η ομάδα της MakeART για τα Lidl Eco Hacks είναι μια ευχάριστη εισαγωγή στη φιλοσοφία του Upcycle και ένα ακόμη βήμα προς τη βιωσιμότητα!

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit