ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Ποια η σχέση των κυπριακών επιχειρήσεων με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Ποιες πρακτικές ακολουθούν και πως συμβάλει η Κύπρος στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας μιλούν από μόνα τους. 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EMMA LOUISE ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (EKE) έχει διάφορους ορισμούς. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2006 είχε δώσει τον ορισμό πως πρόκειται για, «μια έννοια, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη». 
Σε κάποιες χώρες η ΕΚΕ εντάσσεται σε μια σειρά πολιτικών, ενώ σε άλλες οι δράσεις ευαισθητοποίησης είναι οι μόνες που προβλέπουν οι δημόσιες πολιτικές. 

Η ατζέντα του 2030 
Υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών ένα κοινό σχέδιο, η «Ατζέντα 2030», που έχει ως στόχο ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Αποτελείται από «17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ)» και 169 ειδικότερους που σχετίζονται άμεσα με αυτούς και αφορούν στις σημαντικότερες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και προκλήσεις διακυβέρνησης της εποχής μας. 

Η συμβολή των κυβερνήσεων 

Υιοθετώντας την «Ατζέντα 2030», οι κυβερνήσεις όλων των χωρών αναλαμβάνουν ταυτόχρονα την ευθύνη να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις και ενέργειες που θα καταστίσουν εφικτή την επίτευξη των 17 ΣΒΑ. 

Ο ρόλος των επιχειρήσεων 
Για την επίτευξη των ΣΒΑ απαιτείται και η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου. Η δράση και οι πρωτοβουλίες του, αποτελούν επίσης κλειδί για την επιτυχία. Η επικέντρωση των επιχειρήσεων στον σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των ΣΒΑ θα ενισχύσει τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.   

Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Ευθύνη
Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης καθορίστηκε το 1987 στην Έκθεση Brundtland ως «η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους». Η εταιρική κοινωνική ευθύνη σχετίζεται με την εθελοντική συνεισφορά των οργανισμών στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης ή της βιωσιμότητας. Επιτυγχάνεται όταν οι οργανισμοί ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προωθούν μια πιο δίκαιη κοινωνία και ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Η συνεισφορά τους γίνεται μέσω της πολιτικής της κοινωνικής ευθύνης, καθώς και της υιοθέτησης ενός συνόλου εργαλείων που επιτρέπουν τη διαχείριση του οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, χρηματοδοτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές.  

Κύπρος και ΕΚΕ: Τι λέει πρόσφατη έρευνα; 
Στοιχεία της έρευνας «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Πού βρισκόμαστε και ο ρόλος των  επιχειρήσεων στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης» που πραγματοποίησε η IMR σε συνεργασία με την ΙΜΗ και το CSR Cyprus, παρουσιάστηκαν στο 10ο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με θέμα «Στοχεύοντας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Συνεισφορά των επιχειρήσεων». Στόχος της έρευνας ήταν να σκιαγραφήσει την αντίληψη των κυπριακών επιχειρήσεων ως προς την ΕΚΕ, το πώς την μεταφράζουν σε επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και το ρόλο τους ως πρωταγωνιστές στην επίτευξη των ΣΒΑ. Στην σχετική έρευνα έλαβαν μέρος 80 κυπριακές επιχειρήσεις, ενώ για την έρευνα για λογαριασμό της CSR Europe, συμμετείχαν 160 επιχειρήσεις από  25 ευρωπαϊκές χώρες. 

Τα αποτελέσματα 
Σύμφωνα με την έρευνα εννέα στις δέκα εταιρείες, πιστεύουν πως οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχουν θετικό αντίκτυπο για την ίδια την βιωσιμότητα της επιχείρησης, ενώ μόλις το 10% απάντησε αρνητικά. Την ίδια ώρα τρεις στις δέκα εταιρείες πιστεύουν πως οι δράσεις ΕΚΕ δεν αποτελούν εθελοντική δραστηριότητα αλλά υποχρέωση. Ποσοστό 98% υλοποιεί δράσεις ΕΚΕ και 69% ακολουθεί σχετικές στρατηγικές. 

Η ομάδα πίσω από το τμήμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 
Η έρευνα έδειξε ότι στο 53% των εταιρειών ασχολείται το τμήμα μάρκετινγκ, στο 24% το HR, στο 12% έχουν δημιουργήσει ξεχωριστό τμήμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στο 10% η διεύθυνση. Έξι στις δέκα εταιρείες έχουν συγκεκριμένο προϋπολογισμό για θέματα και δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ενώ εξίσου αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τρις στις δέκα εταιρείες μπαίνουν στην διαδικασία έκδοσης υπολογισμού που να αφορά τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. 
Όσον αφορά τους τομείς που ασχολούνται οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των οργανισμών και εταιρειών, 76% αφορούν την κοινωνική ευημερία, 67% την εκπαίδευση, 59% το ανθρώπινο δυναμικό, 57% το περιβάλλον, 51% την υγεία, 49% τους πελάτες, 45% τον αθλητισμό και 29% την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην περίπτωση των σημαντικότερων πυλώνων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η έρευνα έδειξε πως για το 47% των εταιρειών είναι η κοινωνία και η ευημερία, για το 35% το ανθρώπινο δυναμικό, για το 12 % οι πελάτες και για το 6% το περιβάλλον. 

Τι γνωρίζουν οι Κύπριοι για τους 17 ΣΒΑ; 
Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι το 55% των κυπριακών εταιρειών έχει ενημερωθεί για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με βάση την ατζέντα του 2030. 

Top θέματα των ΣΒΑ 
CSR Cyprus  
1. Ποιοτική εκπαίδευση 
2. Αξιοπρεπής εργασία 
3. Καλή υγεία και ευημερία
4. Ισότητα φύλων  
5. Βιομηχανία καινοτομία και υποδομών 

CSR Europe
1. Αξιοπρεπής εργασία 
2. Καλή υγεία και ευημερία
3. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
4. Δράση για κλίμα
5. Καινοτόμες ιδέες 
Συνολική Κατάταξη ΣΒΑ 
1. Ποιοτική εκπαίδευση
2. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη 
3. Καλή υγεία και ευημερία 
4. Ισότητα των φύλων 
5. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές 
6. Φτηνή και καθαρή ενέργεια
7. Καθαρό νερό και αποχέτευση
8. Μηδενική φτώχεια
9. Μηδενική πείνα
10. Ζωή στο νερό 
11. Συνεργασία για τους στόχους
12. Ειρήνη, Δικαιοσύνη και ισχυροί Θεσμοί 
13. Ζωή στη στεριά
14. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες
15. Λιγότερες ανισότητες
16. Δράση για το κλίμα
17. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή 


 

Δειτε Επισης

VASSOS ELIADES LTD
MTN Cyprus Ltd
MCDONALD’S™
LIDL ΚΥΠΡΟΥ
EXXONMOBIL CYPRUS LTD
CYTA
ALPHA BANK CYPRUS LTD
ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΑΛΦΑΜΕΓΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ