Ύψιστος συναγερμός για τον κυκλώνα Ίρμα
09:02 - 06 Σεπτεμβρίου 2017

Τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ενόψει της έλευσης του κυκλώνα Ίρμα, ο οποίος απειλεί τις Μικρές Αντίλλες, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας σε έκτακτο δελτίο της στις 22:07 τοπική ώρα (05:07 ώρα Κύπρου).
«Η Ίρμα είναι ένας κυκλώνας σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό», υπογραμμίζει στο δελτίο της η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο ύψιστος συναγερμός που κηρύχθηκε επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών.
Ο τυφώνας Ίρμα, ο οποίος ανέβηκε χθες Τρίτη στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, το ανώτατο επίπεδο της, ίσως ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με ανέμους ταχύτητας ακόμη και 360 χιλιομέτρων ανά ώρα, καθώς πλησιάζει απειλητικά το βόρειο τμήμα των Μικρών Αντιλλών.
Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ από την πλευρά του σημείωσε ότι ο κυκλώνας έχει φθάσει ακόμη πιο κοντά στις Υπήνεμες Νήσους και θα πλήξει νησιά της Καραϊβικής σήμερα Τετάρτη.
Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας απείχε σύμφωνα με το δελτίο του NHC περίπου 75 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά της νήσου Μπαρμπούντα, με ριπές ανέμων ταχύτητας ως και 295 χλμ. ανά ώρα.
Ο κυκλώνας οδεύει προς το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, πριν πλήξει όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι του NHC τη Φλόριντα το Σάββατο. Κατά το NHC, ο κυκλώνας Ίρμα είναι ένας από τους πέντε ισχυρότερους των τελευταίων 80 ετών στον Ατλαντικό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η Πολιτεία κι οι αμερικανικές περιοχές αυτές.
Η έλευση του κυκλώνα στη Φλόριντα αναμένεται να καταγραφεί μία εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, όπου σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές και τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι πτήσεις προς τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον κυκλώνα Ίρμα έχουν ανασταλεί, ενώ οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να πάνε επειγόντως σε καταφύγια.
Έρχεται και ο Χοσέ
Στο μεταξύ μια νέα τροπική καταιγίδα, ο Χοσέ, σχηματίστηκε σήμερα Τετάρτη στον Ατλαντικό και μπορεί να απειλήσει τις Υπήνεμες Νήσους, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.
Ο Χοσέ, η δέκατη καταιγίδα για φέτος, απέχει περισσότερα από 2.400 χιλιόμετρα ανατολικά των Μικρών Αντιλλών.
Μετακινείται με ταχύτητα περίπου 20 χιλιομέτρων την ώρα και συνοδεύεται από ανέμους 65 χιλιομέτρων την ώρα.
Αναμένεται όμως ότι θα ενισχυθεί εντός των επόμενων 48 ωρών και μπορεί μέχρι την Παρασκευή να έχει εξελιχθεί σε κυκλώνα.
Ανακοίνωση ΥΠΕΞ Κύπρου σχετικά με τον τυφώνα Ίρμα
Το Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του αναφέρει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (τυφώνας ‘Ιρμα) που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή του Πουέρτο Ρίκο και της βορειοανατολικής Καραϊβικής από την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2017.
Οι Αρχές του Πουέρτο Ρίκο και της πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ, σημειώνει, έχουν κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ταυτόχρονα αναφέρει ότι οι Κύπριοι πολίτες που προγραμματίζουν να μεταβούν ή βρίσκονται στις χώρες όπου επηρεάζονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πλημύρες, παρακαλούνται όπως παρακολουθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις ενημερώσεις καιρού και ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν υποχρεωτικών εκκενώσεων.
Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν:
Στοιχεία επικοινωνίας εκτάκτου ανάγκης στις ΗΠΑ
Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Emergency line for Consular Assistance
Τηλέφωνο: +1 202-681-1162
Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (εκτός ωρών εργασίας)
Τηλέφωνο: +35799660129
Ηλεκτρονική διεύθυνση: dutyofficer@mfa.gov.cy
Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών
Τηλέφωνο: +35722801000
Ηλεκτρονική διεύθυνση: cycc@mfa.gov.cy
Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ