Εύκολο το one-man business;

Στους 45.086 ανήλθε ο αριθμός των αυτοτελώς εργαζομένων κατά τον Απρίλιο του 2017 εκ των οποίων το 63,8% να είναι γένους αρσενικού σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, με το 25% να δηλώνει ότι επέλεξε να είναι αυτοεργοδοτούμενος καθώς δεν μπορούσε να εξεύρει εργασία ως υπάλληλος και το 23% να δηλώνει ότι παρουσιάστηκε η κατάλληλη ευκαιρία. Μπορεί μεν η συντριπτική πλειοψηφία να έχει την ευχέρεια να επιλέγει το ωράριο απασχόλησης του, αλλά πόσο εύκολο είναι να είσαι one-man business;

Πάντως παρά τις όποιες δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινότητα τους, το 87,2% των αυτοεργοδοτούμενων επισημαίνει ότι είναι σε μέτριο ή μεγάλο βαθμό ικανοποιημένος από την τωρινή κύρια εργασία του. Την ίδια ώρα, το 26,6% δηλώνει ότι μπορεί να επηρεάσει τη σειρά αλλά όχι το περιεχόμενο των καθηκόντων του, ενώ το 15% επισημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τόσο το περιεχόμενο όσο και την σειρά των καθηκόντων.

Διαβάστε ακόμα: ΥΠΕΣ: Καμία αλλαγή στο Υφυπουργείο Ανάπτυξης

Κύριες δυσκολίες
Κατά τους τελευταίους 12 μήνες οι περισσότεροι δήλωσαν ότι η δυσκολία που αντιμετώπισαν στην εργασία τους ήταν κυρίως οικονομικές δυσκολίες, ενώ ως δεύτερη δυσκολία αναφέρθηκε από το 22,5% οι περίοδοι χωρίς πελάτες, παραγγελίες ή σχέδιο εργασιών. Το 7,8% σημείωσαν ως κύρια δυσκολία τις καθυστερημένες πληρωμές ή μη πληρωμές, ενώ 1.592 αυτοεργοδοτούμενοι ανέφερε πως δεν είχαν εισόδημα κατά την περίοδο που ήταν άρρωστοι και 789 ανέφεραν ως κύρια δυσκολία το γεγονός ότι δεν είχαν τον έλεγχο στον καθορισμό της τιμής για την εργασία που έκαναν.

Γιατί έμειναν χωρίς προσωπικό
Πέραν του 53% δηλώνει ότι δεν έχει προσλάβει πρόσθετο προσωπικό στην εργασία του καθώς δεν υπάρχει η ανάγκη λόγω μη ύπαρξης αρκετής εργασίας, ενώ το 23,6% δήλωσε ότι επιθυμεί να εργάζεται μόνος του γι αυτό δεν προχώρησε στην πρόσληψη δεύτερου υπαλλήλου. Παράλληλα, το 10,5% ανέφερε πως η φύση της εργασίας τους δεν επιβάλλει την απασχόληση και δεύτερου ατόμου, ενώ 1.848 δήλωσαν ότι οι πελάτες επιθυμούν όπως εκτελεί ο ίδιος τις εργασίες.

Σε δίκτυο ή μόνος
Το 77,5% που δηλώνει αυτοαπασχολούμενος εργάζεται μόνος του, ενώ 6.910 ανέφεραν ότι εργάζονται με άλλους αυτοαπασχολούμενους σε δίκτυο συνεργασίας. Την ίδια ώρα, 1.822 δήλωσαν ότι εργάζονται με συν-ιδιοκτήτη και με άλλους αυτοαπασχολούμενους.
 
Διαβάστε ακόμα: Σε επίπεδα 2013 οι τιμές ακινήτων

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο