Εύσημα Eurogroup και Λαγκάρντ, αλλά με προτροπές

Το Εurogroup στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εξέλθει του προγράμματος προσαρμογής, χωρίς να επιδιώξει διάδοχη διευθέτηση , αναφέρει το Eurogroup σε γραπτή δήλωση μετά  την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

"Το Εurogroup συγχαίρει τις κυπριακές Αρχές", αναφέρει η δήλωση,  "για την συνολικά επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και τα σημαντικά επιτεύγματα των τελευταίων τριών ετών, ενώ ευχαριστεί και τους θεσμούς για την ζωτική τους συνδρομή προς αυτόν το σκοπό."

Παράλληλα, "το Εurogroup  καλωσορίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε την ανοδική της τροχιά και το τραπεζικό σύστημα εξυγιάνθηκε περαιτέρω" και συνεχίζει:

"Η δέσμευση των Αρχών και του κυπριακού λαού στο σύνολο της προγραμματικής διευθέτησης υπήρξε καθοριστικής σημασίας για τη δημοσιονομική απόδοση και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Αυτές οι θετικές εξελίξεις υπήρξαν καθοριστικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία, με τα κρατικά ομόλογα να επιστρέφουν στις διεθνείς αγορές".

Σε σχέση με το το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αναφέρει ότι συγκεκριμένα "πέρασε από μια μακρά μεταμόρφωση" και πως "το έδαφος που καλύφθηκε από τον Μάρτιο του 2013 ήταν εξαιρετικά σημαντικό και οι μεταρρυθμίσεις που εκτελέστηκαν ή πρόκειται να εκτελεστούν είναι ουσιαστικά για την αποκατάσταση του κυπριακού οικονομικού συστήματος ως προς την βιωσιμότητα".

"Ωστόσο η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα", αναφέρει το Εurogroup, "ώστε να διασφαλιστεί  η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε υγιέστερα επίπεδα".

Kαι ξεκαθαρίζει: "αυτό περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα και άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τη χρεοκοπία και τις κατασχέσεις που υιοθετήθηκαν το 2015, από κοινού με περαιτέρω μέτρα περιλαμβανομένης νομοθεσίας για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την αποτελεσματική χρήση του πλήρους εύρους των διαθέσιμων εργαλείων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων."

"Την ίδια στιγμή το eurogroup σημειώνει ότι η τελευταία προτερα δράση της τρέχουσας αξιολόγησης δεν έχει ολοκληρωθεί". 

"Η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα με την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αυτό το στοιχείο θα στερεοποιήσει τις βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά και θα υποστηρίξει το επίπεδο οικονομική ανάπτυξης".

Σημειώνουν δε πως "στο σύνολο το 30% του προγράμματος των 9 δις παραμένει αχρησιμοποίητο" και  σημειώνουν ότι "το πρόγραμμα του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, 7 Μαρτίου".

"Σε αυτό το πλαίσιο, το eurogroup καλωσορίζει την ανανεωμένη δέσμευση των κυπριακών Αρχών να διατηρήσουν την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη μεταρρυθμιστική δυναμική στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ώστε να χτυπήσουν τις υπομένουσες αδυναμίες".

"Το Εurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Κύπρο μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα  (post-programme surveillance) και του τακτικού πλαισίου επιτήρησης στην ευρωζώνη και την ΕΕ", καταλήγει η ανακοίνωση.

Συγχαρητήρια Λαγκάρντ
Θερμά συγχαρητήρια προς το λαό της Κύπρου για τα επιτεύγματά του και την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στα τρία χρόνια του προγράμματος προσαρμογής, εκφράζει η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστόν Λαγκάρντ, με γραπτή ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την επιστολή που έλαβε τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με την οποία της κοινοποίησε απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να διακόψει τη συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, από 7ης Μαρτίου 2016. Η συμφωνία έληγε στις 14 Μαΐου 2016.
 
«“Θέλω να συγχαρώ το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια το προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι  η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό.

«Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού. Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών».
 
Συμπλήρωσε ωστόσο πως με βάση τα επιτεύγματα αυτά, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα ενόψει την ανανεωμένης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών αρχών, καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας της κυπριακής οικονομίας είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης θα παραμείνει οριστικά στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, με ενθαρρύνει η δέσμευση των Αρχών για τη διατήρηση των συνετών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και για τη συνέχιση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία