Επενδύσεις στο Τρόοδος με leasing

Μπρος έβαλε το Υπουργείο Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων- το οποίο πλέον έχει τεθεί ως συντονιστής- στην αναβάθμιση και αξιοποίηση της περιοχής του Τροόδους.

Ήδη έχει συσταθεί Τεχνική Επιτροπή και Επιτροπή Υλοποίησης του Έργου που αποτελείται από ομάδα τεχνοκρατών από τα Υπουργεία Μεταφορών, Γεωργίας, Εσωτερικών και του Γραφείου του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο για καθορισμό των όρων εντολής αγοράς υπηρεσιών Συμβουλευτικού οίκου.

Ο Σύμβουλος θα αναλάβει να εκπονήσει μελέτη σχετικά με την αξιοποίηση του Τροόδους με εισηγήσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Θα βασίζεται σε δύο άξονες: μια μελέτη που θα προτείνει έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα ταμεία και μια άλλη που θα αφορά έργα που θα προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις. 

Ήδη βρίσκονται σε διεργασίες για την ετοιμασία εγγράφων ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος εκ μέρους της Κυβέρνησης προς δυνητικούς επενδυτές του εσωτερικού και του εξωτερικού, που επιθυμούν να υποβάλουν προτάσεις για αναπτυξιακά έργα με τη μορφή συμβάσεων μακροχρόνιας ενοικίασης (leasing). Σύντομα αναμένεται να έχουμε και την προκήρυξη για πρόσκληση ενδιαφέροντος σε δυνητικούς επενδυτές. 

Οι διαδικασίες αναμένεται να κινηθούν γρήγορα καθώς αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 Φεβρουαρίου ενέκρινε την άμεση προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών για καταρτισμό ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους. Αποφασίστηκε όπως δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση της πλατείας του Τροόδους, των κυβερνητικών κατοικιών, του μεταλλείου Αμιάντου, καθώς και της κρατικής περιουσίας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ήδη έχει γίνει λεπτομερής καταγραφή της κρατικής περιουσίας, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί εισηγήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, δημιουργώντας έτσι το πλαίσιο μέσα από το οποίο το κράτος μπορεί να αξιοποιήσει την περιοχή του Τροόδους και η ανάδειξη του φυσικού της πλούτου.

Τι θα αλλάξει στο Τροόδος

Όπως κατέγραψε παλαιότερο δημοσίευμα του InBusinessNews η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως προχωρήσει σε γενικό λίφτινγκ στην περιοχή του Τροόδους. Οι κυβερνώντες βλέποντας τις προοπτικές για προσέλκυση ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αποφάσισαν να αξιοποιηθούν πλατεία, κυβερνητικές κατοικίες, μεταλλείο Αμιάντου και γεωπάρκο μέσω μακροχρόνων συμβάσεων. Διαχρονικά αιτήματα όπως δημιουργία θεματικού πάρκου στο μεταλλείο του Αμιάντου, δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και τελεφερίκ μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών
Λουκιανός Μιχαήλ: Η επένδυση της CyView σε πράσινες πρακτικές και οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας
Εγκαινιάστηκε το πάρκο Γκογκέν στο Ζακάκι-Ο δημόσιος κήπος της δυτικής Λεμεσού (photos)
Ανησυχία Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για λιμάνι και μαρίνα-Ζητά ενημέρωση από Βαφεάδη
Παίρνει σάρκα και οστά η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό-Μπήκε ο θεμέλιος λίθος
Κ. Ιωάννου: Σύντομα διυπουργική σύσκεψη για Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών-«Παράδειγμα προς μίμηση ο Καλοπαναγιώτης»
Σε τροχιά υλοποίησης γραμμικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον ποταμό Γιαλιά(pics)