Παίρνει σάρκα και οστά η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό-Μπήκε ο θεμέλιος λίθος

«Ένα όνειρο πολλών χρόνων γίνεται πράξη», τόνισε ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής κατάθεσης του θεμέλιου λίθου των ιδιόκτητων Φοιτητικών Εστιών του ΤΕΠΑΚ, οι οποίες ανεγείρονται στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια, στα Κάτω Πολεμίδια.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για τις νέες φοιτητικές μας εστίες, αποτελεί όχι μόνο μια τελετουργική πράξη, αλλά και τη συμβολική έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για το Πανεπιστήμιό μας», ανέφερε ο Πρύτανης, σημειώνοντας πως «με το νέο αυτό έργο, στοχεύουμε όχι μόνο στην κατασκευή οικονομικά προσιτών, φιλόξενων και σύγχρονων χώρων διαβίωσης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας, αλλά και στη δημιουργία ενός δυναμικού περιβάλλοντος που θα προάγει την ακαδημαϊκή και κοινωνική τους εμπειρία».

ΤΕΠΑΚ-ΕΣΤΙΕΣ

Σε μήνυμά του προς τη φοιτητική κοινότητα, ο Καθηγητής Ζαφείρης ανέφερε πως «εδώ χτίζουμε κάτι περισσότερο από έναν κοιτώνα για σας. Χτίζουμε ένα ισχυρότερο μέλλον για το Πανεπιστήμιό μας και για τον καθένα και την κάθε μία από εσάς», κάνοντας παράλληλα λόγο για «ένα σύμπλεγμα κτηρίων κόσμημα για το Δήμο Πολεμιδιών».

Ανέφερε επίσης ότι «εντός του 2026, αναμένεται να παραδοθούν οι πρώτες 154 κλίνες και κάποιοι εξωτερικοί χώροι και το 2027 το έργο θα ολοκληρωθεί» προσθέτοντας πως «με την κατασκευή των εστιών αυτών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου επιβεβαιώνει τη δέσμευσή όλων μας να συνεχίσει να προσφέρει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας».

Καταλήγοντας, ο Πρύτανης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Παιδείας, τον Δήμαρχο Πολεμιδιών και το προσωπικό της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑΚ.

ΤΕΠΑΚ-ΕΣΤΙΕΣ2

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Κώστας Γαλαταριώτης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το παρόν μεγαλεπήβολο έργο, εδώ στα Κάτω Πολεμίδια, είναι το σημαντικότερο έργο στην ιστορία του Πανεπιστημίου και δικαίως θα καταστεί σημείο αναφοράς», σημειώνοντας πως η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου Λίθου του Κτηρίου Φοιτητικών Εστιών «λειτουργεί πανηγυρικά, καθώς συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου μας».

«Αναλογιζόμαστε», πρόσθεσε, «την πορεία μας στο διάστημα αυτών των δύο δεκαετιών, τόσο σε επίπεδο αναπτυξιακό, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας και θεσμών. Να είστε βέβαιοι ότι η πορεία αυτή βρίσκεται πια σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης».

Ανέφερε, περαιτέρω, ότι «η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου, περιλαμβάνει την ανάπτυξη του στον Δεύτερο και Τρίτο Πόλο, κάτι που έχουμε θέσει ως άμεση και απόλυτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού», συνέχισε, « περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή του Πρότυπου Κέντρου Υγείας στο παλαιό Νοσοκομείο σε συνεργασία με τον ΟΚΥΠΥ, καθώς και η κατασκευή των Κτηρίων της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών».

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι το ΤΕΠΑΚ «θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση, έχοντας ως κατ’ εξοχήν μέλημα και ζητούμενό του, την υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει, για την πρόοδο και ανάπτυξη της παιδείας και της πατρίδας μας».

ΤΕΠΑΚ-ΕΣΤΙΕΣ3

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, κος Νίκος Αναστασίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «με την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για τις φοιτητικές εστίες περνάμε από τη θεωρία στην πράξη και τοποθετούμε πλέον τον Δήμο μας στον χάρτη των πανεπιστημιακών Δήμων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να φιλοξενείς στην πόλη σου ένα πανεπιστημίο όπως το ΤΕΠΑΚ».

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε ως «πολύ θετική εξέλιξη» την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης «να ενταχθούν στον χώρο των Βερεγγαρίων πέραν των φοιτητικών εστιών και δύο πανεπιστημιακές σχολές, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα», κατέληξε.

ΤΕΠΑΚ-ΕΣΤΙΕΣ4

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε, μεταξύ άλλων, πως «η σημερινή τελετή αποτελεί απόδειξη της δυναμικής πορείας του ΤΕΠΑΚ και της αναγνώρισης που αυτό τυγχάνει τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας επάξια να καθιερωθεί ως ένα καταξιωμένο ίδρυμα στον χώρο της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου και όχι μόνο».

«Με επτά διαφορετικές σχολές, δεκάδες προγράμματα σπουδών όλων των επιπέδων και χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτους, το Πανεπιστήμιο έχει να επιδείξει σημαντικότατες επιτυχίες τόσο στον τομέα της έρευνας και της ακαδημαϊκής αριστείας όσο και σε αυτόν της κοινωνικής προσφοράς. Και για μένα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ήδη περιλαμβάνεται πολύ ψηλά σε έγκυρες παγκοσμίου φήμης λίστες κατάταξης, ενώ από το 2020 αποτελεί πλήρες μέλος των Ευρωπαϊκών Δικτύων Πανεπιστημίων», υπογράμμισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «οι εγκαταστάσεις των ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και να δώσουν τη δυνατότητα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες να πετύχουν τους στόχους τους και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους».

«Αναμένεται, επίσης, να αποτελέσουν ένα χώρο δημιουργίας, κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών –και όλα αυτά ο αρχιτέκτονας τα έλαβε υπόψη του κατά τον σχεδιασμό των φοιτητικών εστιών– όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστήμιου δεν θα διαμένουν απλώς στις εστίες, αλλά θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία και θα κτίσουν φιλίες που θα διαρκέσουν για πάντα», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Το έργο σχεδιάστηκε μετά από ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ηρακλή Παπαχρίστου και αφορά 35.000 τ.μ. καλυμμένων χώρων όπου εκτός των σχεδόν 500 κλινών που συμπεριλαμβάνουν και δωμάτια για ΑμεΑ, θα υπάρχουν υπόγειοι χώροι στάθμευσης, γραφεία υποδοχής φοιτητών/τριων, καθιστικά, χώροι καθημερινών δραστηριοτήτων, πλήρως εξοπλισμένο εστιατόριο, γυμναστήριο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και αμφιθέατρα σε μορφή συνεδριακού κέντρου.

Το κόστος ανέγερσης των εστιών θα καλυφθεί με χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ μέσω κυβερνητικής χορηγίας, η οποία θα προκύψει από συμφωνίες δανείων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δειτε Επισης

Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κατοικίες και διαμερίσματα αυτή την βδομάδα από την Altamira Real Estate
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει τα κίνητρα για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών
Αισιοδοξία Παναγιώτου για ανανέωση συλλογικής σύμβασης στις οικοδομές-Καταλυτική η μεσολαβητική πρόταση
Στέλιος Γαβριήλ: Έτοιμη να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση η ΟΣΕΟΚ, παράλογη η αντίδραση των συντεχνιών
Λιμάνι Λεμεσού και περιμετρικός Λευκωσίας στα 134 έργα μεταφορών στην Ε.Ε. που θα μοιραστούν 7 δις ευρώ
Πολεοδομικά κίνητρα για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών-Ενέκρινε σχέδιο το Υπουργικό
Η επερχόμενη δημοπρασία της BidX1 προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες σε ακίνητα σε όλη την Κύπρο
Απορρίπτουν τη μεσολαβητική Παναγιώτου και ετοιμάζονται να παραλύσουν την οικοδομική βιομηχανία οι συντεχνίες