Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο

Αυξημένες κατά 13,1% ήταν το πρώτο δίμηνο του 2024 οι άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την συνολική αξία των αδειών αυτών και το συνολικό εμβαδόν τους να καταγράφουν ετήσια αύξηση 16,9% και 14,3%, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 εκδόθηκαν 1.293 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 1.143 την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 13,1%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφορικά με την κατηγορία έργου, ο αριθμός των αδειών για το πρώτο δίμηνο του 2024 για οικιστικά κτίρια αυξήθηκε κατά 8,6%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, για μη οικιστικά κτίρια αυξήθηκε κατά 16%, για έργα πολιτικού μηχανικού αυξήθηκε κατά 48,3%, για διαίρεση οικοπέδων αυξήθηκε κατά 23,9% και για κατασκευή δρόμων αυξήθηκε κατά 17,6%.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 16,9%, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην αύξηση της αξίας των οικιστικών κτιρίων κατά 17,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο, της αξίας των μη οικιστικών κτιρίων κατά 23,5%, της αξίας της διαίρεσης οικοπέδων κατά 14,4% και της αξίας της κατασκευής δρόμων κατά 50,7%. Μείωση παρουσίασε η αξία έργων πολιτικού μηχανικού κατά 24,3%.

Εξάλλου, το συνολικό εμβαδόν αυξήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 κατά 14,3%, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην αύξηση του εμβαδού των οικιστικών κτιρίων κατά 9,9%, των μη οικιστικών κτιρίων κατά 34,2% και των έργων πολιτικού μηχανικού κατά 16,1%.

Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε την ίδια περίοδο αύξηση της τάξης του 13,4%.

Εξάλλου, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Φεβρουάριο του 2024 ανήλθε στις 706.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €248,9 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 202,6 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 919 οικιστικές μονάδες.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι άδειες οικοδομής συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Δειτε Επισης

Altamira Real Estate: Ετοιμοπαράδοτες κατοικίες και διαμερίσματα σε Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες σε Πάφο, Αμμόχωστο και Λευκωσία
Κατεδαφίζεται το Estella Hotel, ανεγείρεται το Global Tower... Γραφειακή ανάπτυξη στη θέση του ξενοδοχείου (pics)
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο καλοκαιρινό Open Day της Altamira Real Estate-Ανάρπαστα τα 44 διαμερίσματα
Αγορά κατοικίας: Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο
BBF: Εδραιώνει την παρουσία της και στον τομέα των εμπορικών ακινήτων της Κύπρου
Ria Court 87: Ο Όμιλος Πανίκκος Λειβαδιώτης επεκτείνει την γκάμα των ακινήτων του
«Built to Rent» και πολεοδομικά κίνητρα γίνονται ακόμη πιο ελκυστικά-Οι τροποποιήσεις που ενέκρινε το Υπουργικό
Στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας οι θέσεις και εισηγήσεις των developers
Pafilia Property Developers και Minthis resort έκλεψαν τις εντυπώσεις στο Reflect festival