Οι εκποιήσεις οδηγούν κάτω τις τιμές στα ακίνητα

Σταθεροποιείται η αγορά ακινήτων με την πτώση των τιμών να είναι οριακή, ενώ μάλιστα στις τιμές των σπιτιών παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του 0,6%. Σύμφωνα με την 22η έκδοση του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS, σημάδια σταθερότητας των τιμών των ακινήτων παρουσιάζουν η Πάφος, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος, όπου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της κρίσης των ακινήτων, ενώ η σημαντικότερη πτώση παρουσιάζεται στη Λευκωσία.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων Χαράλαμπος Πετρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία το 2015, με μικρότερες όμως απώλειες. Ανέφερε ότι η κτηματαγορά βρίσκεται σε πτωτική πορεία εν αναμονή των εξελίξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αυστηρή πολιτική δανειοδότησης στην αγορά, τα υψηλά επιτόκια και το θέμα των εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων. 

Πτώση των τιμών

Παγκύπρια, οι τιμές για τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 0.4%, ενώ σημειώθηκε αύξηση στις τιμές για τα σπίτια κατά 0.6%. Η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάστηκε στη Λεμεσό (1.0% για τα διαμερίσματα) και η μεγαλύτερη αύξηση στη Λάρνακα (3% για τα διαμερίσματα). Οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1.7%, των γραφείων κατά 0.1% ενώ οι αποθήκες παρουσίασαν αύξηση κατά 1.3%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 3.2%, των σπιτιών κατά 3.0%, των καταστημάτων κατά 8.1%, των γραφείων 4.8% και των αποθηκών κατά 3.2%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία πτώση 0.3% στα διαμερίσματα, 0.4% στα καταστήματα, 1.9% στα γραφεία, 0.9% και 0.1% στις αποθήκες και στα σπίτια οριακή άνοδο 0.3%. Συγκρίνοντας  τα ενοίκια  με εκείνα  του  πρώτου τριμήνου του 2014, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 4.0% για τα διαμερίσματα, 1.2% για τα σπίτια, 8.1% για τα καταστήματα, 5.9% για τις αποθήκες και 3.5% για τα γραφεία.

20% αυξημένη εμπορευσιμότητα

Επιπρόσθετα, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι «το θετικό που παρατηρείται το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το 2014 και το 2013 είναι η αυξημένη εμπορευσιμότητα κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση. Φαίνεται ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ανακάμψει και οι μειώσεις των τιμών επαναφέρουν τη δραστηριότητα στην αγορά».

 

 Ο πιο πάνω πίνακας παρουσιάζει την πορεία των τιμών των ακινήτων για όλες τις κατηγορίες ξεκινώντας από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2015. Από τον πίνακα διαφαίνεται ότι διαχρονικά η μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζεται στις τιμές των καταστημάτων (50%) ενώ η μικρότερη στις τιμές των σπιτιών (30%).

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών
Λουκιανός Μιχαήλ: Η επένδυση της CyView σε πράσινες πρακτικές και οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας
Εγκαινιάστηκε το πάρκο Γκογκέν στο Ζακάκι-Ο δημόσιος κήπος της δυτικής Λεμεσού (photos)
Ανησυχία Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για λιμάνι και μαρίνα-Ζητά ενημέρωση από Βαφεάδη
Παίρνει σάρκα και οστά η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό-Μπήκε ο θεμέλιος λίθος
Κ. Ιωάννου: Σύντομα διυπουργική σύσκεψη για Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών-«Παράδειγμα προς μίμηση ο Καλοπαναγιώτης»
Σε τροχιά υλοποίησης γραμμικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον ποταμό Γιαλιά(pics)