Χάσικος: Ζητά τρεις μήνες για χειρισμό προβληματικών ακινήτων

Τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε το νόμο για αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας και ο εργολάβος ή ο κατασκευαστής δυσκολεύεται να πληρώσει την τράπεζα ή βρίσκεται σε εκκαθάριση επιχείρησε να εξηγήσει στη βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως μακάρι αυτό που ψήφισε η Βουλή να ήταν εντός πλαισίων που θα διασφάλιζε τον κόσμο, δυστυχώς όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Θέλουμε να διασφαλίσουμε και αγοραστές και πωλητές (developers), πρόσθεσε για να εξηγήσει πως οι λόγοι της ανησυχίας εδράζονται στο ότι αυτοί που εξασφαλίζονται σε πρώτο λόγο είναι οι developers. Η περιουσία τους δεν κινδυνεύει και δεν φαίνεται ότι οι κάτοχοι θα μπορούν πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας.

«Θα επιδιώξουμε και είναι παράκληση του Προέδρου να μας δοθεί χρόνος τριών μηνών να επεξεργαστούμε και νομικά κάποιες προτάσεις για να διασφαλίσουμε τον κόσμο μέσα από νόμιμα πλαίσια. Έχει συσταθεί ομάδα από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για να δούμε λύσεις για αυτούς τους ανθρώπους που πλήρωσαν και είναι σήμερα εκτεθειμένοι».

Η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε στοιχεία από τις τράπεζες προκειμένου να δει πόσος κόσμος είναι εκτεθειμένος σε τέτοιου είδους υποθέσεις.

Αποκάλυψε επίσης, ότι σε σχέση με το Μνημόνιο, εκπρόσωπος της τρόικας έχει επεξεργαστεί ένα κείμενο το οποίο συντάχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένουν την ολοκλήρωση του. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μέσω του κτηματολογίου ο οποίος θα μπορεί να παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, όπως εξήγησε: Σε μια πολυκατοικία οι μισοί πλήρωσαν το διαμέρισμα τους αλλά δεν έχουν τίτλο και είναι εκτεθειμένοι σε πιθανή εκποίηση από την τράπεζα. Από τη στιγμή που κάποια διαμερίσματα καλύπτουν την οφειλή προς την τράπεζα τότε να βγαίνουν τίτλοι και για τους υπόλοιπους κι έτσι να κλείνει το θέμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα στείλουν το σχετικό κείμενο για να το εξετάσουν στη βουλή και επανέλαβε ότι ζητούν 3 μήνες για να φέρουμε τις δικές τους προτάσεις για να δουν πως επιλύεται αυτό το μεγάλο ζήτημα ( εντός νόμου αλλά και δανειακής σύμβασης).

Η συζήτηση πραγματοποιείται σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής παρουσία τεχνοκρατών από τα αρμόδια υπουργεία. Στη συνεδρία και ο Γενικός Εισαγγελας Κώστας Κληρίδης. Ο Χάρης Γεωργιάδης δεν παρέστη στη συνεδρία.

 

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών
Λουκιανός Μιχαήλ: Η επένδυση της CyView σε πράσινες πρακτικές και οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας
Εγκαινιάστηκε το πάρκο Γκογκέν στο Ζακάκι-Ο δημόσιος κήπος της δυτικής Λεμεσού (photos)
Ανησυχία Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για λιμάνι και μαρίνα-Ζητά ενημέρωση από Βαφεάδη
Παίρνει σάρκα και οστά η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό-Μπήκε ο θεμέλιος λίθος
Κ. Ιωάννου: Σύντομα διυπουργική σύσκεψη για Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών-«Παράδειγμα προς μίμηση ο Καλοπαναγιώτης»
Σε τροχιά υλοποίησης γραμμικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον ποταμό Γιαλιά(pics)