Αναπομπή νόμου της αναβολής εκποιήσεων για υποθήκες από developers

Ανέπεμψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το νόμο που ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή κι αφορά την επ’ αόριστο αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων, τα οποία αγοράστηκαν από αναπτύξεις, για τα οποία δεν εκδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας, και το ακίνητο είναι υποθηκευμένο από επιχειρηματία ανάπτυξης γης, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τα δάνεια του, με αποτέλεσμα ο τελικός αγοραστής να είναι εκτεθειμένος. 

Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ. Κατά ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ, που συγκέντρωσαν 22 ψήφους, και με 23 ψήφους υπέρ των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, Κινήματος Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών και του Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο λόγος αναπομπής είναι ότι οι πρόνοιες της νομοθεσίας είναι παράτυπα απαγορευτικές γιατί δημιουργούν μια γενική και μόνιμη ασπίδα προστασίας, όχι για τις ευάλωτες ομάδες αλλά για μερίδα ενυπόθηκων δανειστών όπως πωλητές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, η οποία εκφεύγει από τις πρόνοιες του νόμου για αναστολή εκποιήσεων για συγκεκριμένα ενυπόθηκα ακίνητα μέχρι τις 30 Απριλίου. 

Παράλληλα, αναφέρει ότι το πρόβλημα εγκλωβισμού των αγοραστών που κατέβαλε υψηλό ποσοστό του τιμήματος πώλησης σε δικαιοπραξίες με πωλητές που πιθανόν να έχουν προβλήματα ρευστότητας τυγχάνουν χειρισμού από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών με συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, επισημαίνει ότι λόγω της έκδηλης παραβίασης της συμφωνίας δανεισμού για εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ακινήτων  καλεί τη Βουλή να μην εμμείνει στην απόφαση της αποδεχούμενη την αναπομπή.  

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian
Συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών
Λουκιανός Μιχαήλ: Η επένδυση της CyView σε πράσινες πρακτικές και οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας
Εγκαινιάστηκε το πάρκο Γκογκέν στο Ζακάκι-Ο δημόσιος κήπος της δυτικής Λεμεσού (photos)
Ανησυχία Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για λιμάνι και μαρίνα-Ζητά ενημέρωση από Βαφεάδη
Παίρνει σάρκα και οστά η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό-Μπήκε ο θεμέλιος λίθος
Κ. Ιωάννου: Σύντομα διυπουργική σύσκεψη για Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών-«Παράδειγμα προς μίμηση ο Καλοπαναγιώτης»
Σε τροχιά υλοποίησης γραμμικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον ποταμό Γιαλιά(pics)