Έναρξη συζήτησης του πρώτου εκτός Μνημονίου προϋπολογισμού

Με την παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, αρχίζει Δευτέρα (19/10) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, του τελευταίου προϋπολογισμού που καταρτίζεται υπό το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα προβεί σε ανάλυση των κρατικών εσόδων, της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών και των δημοσιονομικών δεικτών.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών ύψους €5.937 εκατ. σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.859 εκατ. το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 1,3%.
Σήμερα η Επιτροπή θα συζητήσει επίσης τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, του Γενικού Λογιστηρίου, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής, η συζήτηση, που αρχίζει σήμερα και θα καλύψει τους προϋπολογισμούς όλων των Υπουργείων και των Υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Ο Προϋπολογισμός του 2016 ετοιμάστηκε στη βάση του μακροοικονομικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια της 7ης Αξιολόγησης του Μακροοικονομικού Προγράμματος Προσαρμογής, το οποίο προνοεί ρυθμό ανάπτυξης 0,5% του ΑΕΠ το 2015 και 1,4% το 2016. Ωστόσο με βάση όμως τις εξελίξεις του 1ου εξαμήνου του 2015, η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ολόκληρο το χρόνο είναι για ανάπτυξη της οικονομίας γύρω στο 1%-1,5%, σε πραγματικούς όρους. Ψηλότερες, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των δανειστών είναι και οι προβλέψεις για την τριετία 2016-2018. Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι το 2016 η ανάπτυξη της οικονομίας θα κυμανθεί γύρω στο 1,8% (Τρόικα 1,4%) και το 2017 και 2018 θα επιταχυνθεί γύρω στο 2-2,2%.

«Η δημοσιονομική πολιτική που έχει υιοθετηθεί και αντικατοπτρίζεται στον εν λόγω Προϋπολογισμό δεν είναι πλέον περιοριστική αλλά ουδέτερη παρέχοντας έτσι τόνωση στους ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της ελεύθερης λειτουργίας των αυτόματων σταθεροποιητών», αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο