Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο επίκεντρο

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τίθεται Δευτέρα και Τρίτη, 23 και 24 Ιουνίου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στη συνεδρία θα παραστεί η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία θα αναλύσει τις πρόνοιες του ΕΕΕ, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα του δημοσίου βοηθήματος. Στόχος του Υπουργείου είναι η έγκριση του νομοσχεδίου σύντομα, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και να αρχίσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις για εξέταση και καταβολή του ΕΕΕ, το οποίο θα δίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και κριτήρια που αφορούν την ακίνητη και την κινητή ιδιοκτησία.

ΤΟ ΕΕΕ έχει καθοριστεί στα €480, ενώ οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν 50% του ΕΕΕ για τον ή την σύζυγο και άλλο 50% για κάθε τέκνο άνω των 14 ετών και πρόσθετο 30% του ΕΕΕ για κάθε τέκνο κάτω από 14 ετών. Παράλληλα, προνοείται και βοήθημα για την καταβολή ενοικίων και βοήθημα για καταβολή τόκων σε περίπτωση που ο δικαιούχος κατέχει στεγαστικό δάνειο, νοουμένου ότι οι τόκοι δεν υπερβαίνουν το ύψος του ενοικίου που υπολογίζεται για τη σύνθεση της δικαιούχου οικογένειας.

Το προβλεπόμενο κόστος για το 2014 με την εφαρμογή του συστήματος του ΕΕΕ (συμπεριλαμβανομένου και της ενσωμάτωσης του Σχεδίου Ενίσχυσης Εισοδημάτων Χαμηλοσυνταξιούχων) το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ανέρχεται στα €277 εκ. περίπου, σε σύγκριση με τα €252 εκ. περίπου που έχουν προϋπολογισθεί για το εν λόγω έτος για την εφαρμογή του δημόσιου βοηθήματος

 Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει υπολογίσει πως ο αριθμός των δυνητικά δικαιούχων για παροχή του ΕΕΕ ανέρχεται σε 90.000 περίπου, ενώ οι αιτήσεις που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν και αξιολογηθούν στις 100.000 περίπου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο