Τρόικα και Γεν. Ελεγκτής εξέτασαν NPLs και επιτόκια

 Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα υψηλά δανειστικά επιτόκια τέθηκαν επί τάπητος κατά τη σημερινή συνάντηση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και κλιμακίου της Τρόικας, με την τελευταία να καταγράφει κυρίως απόψεις.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με περισσότερο προσωπικό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Ελεγκτής, συζητήθηκαν θέματα τα οποία η Τρόικα έθεσε και που αφορούν την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, τα προβλήματα τα οποία διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία ότι υπάρχουν και δεν έχουν ακόμα υπερπηδηθεί, αλλά και αστοχίες που έχουν εντοπιστεί στο πρόγραμμα.

“Η εικόνα που έχουμε δώσει γενικά είναι ότι υπάρχει μια καλή εφαρμογή του προγράμματος και ότι γενικά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση” είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πρόσθεσε ότι “τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε θέσει αφορούν τις τράπεζες, και κυρίως το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επίσης το θέμα των υψηλών δανειστικών επιτοκίων, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως τις ντόπιες επιχειρήσεις”.

Ειδικότερα, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέφερε ότι “εμείς εκφράσαμε την άποψη ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα το οποίο πρέπει να τύχει χειρισμού ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να μπορέσουν να αρχίσουν να δίνουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη”.

“Θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για το χειρισμό των θεμάτων αυτών ώστε και οι τράπεζες να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση που διέρχονται, χωρίς αυτό να διαταράξει σημαντικά τον κοινωνικό ιστό και να δημιουργήσει προβλήματα ανυπέρβλητα στους πολίτες, ειδικά αυτούς που έχουν ανάγκη”, υπέδειξε.

Σε σχέση με ψηλά δανειστικά επιτόκια αντιλαμβανόμαστε, είπε ο Γενικός Ελεγκτής, “ότι γίνονται και από την Κυβέρνηση προσπάθειες ώστε να βρεθούν τρόποι νόμιμοι για να μειωθούν, αντιλαμβανόμαστε και τα προβλήματα που υπάρχουν για τη δια νόμου μείωση των επιτοκίων, η οποία ενδεχομένως τελικά να προέλθει από τη στήριξη των τραπεζών, μέσω της ίδιας της ανάπτυξης των τραπεζών”.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, τη συνάντηση απασχόλησε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάτι για το οποίο υπάρχει σχετική πρόνοια στο Μνημόνιο, αλλά και αναφορά σε πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ τέθηκε και το θέμα της ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας, με τον επικεφαλής της να υπογραμμίζει ότι “δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαρτάται από το Υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση του προϋπολογισμού της”.
 

Δειτε Επισης

Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα...όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας
ΚΕΒΕ: Ιστορικό γεγονός τα 20 χρόνια της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία