BOJ: Διπλασιάζει τα φτηνά δάνεια προς τράπεζες

Νέα μέτρα για την ώθηση της οικονομίας ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, χωρίς ωστόσο να  αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διατήρησε την αισιόδοξη εκτίμησή της για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Συγκεκριμένα, η BoJ δήλωσε ότι θα «διπλασιάσει το μέγεθος» των δύο δανείων που λήγουν τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για εργαλεία χρηματοδότησης που είχαν στόχο την ανάπτυξη σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας μέσω ιδιαίτερα φτηνών δανείων.
«Η Τράπεζα εκτιμά πως αυτές οι βελτιώσεις θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις δράσεις των χρηματοοικονομικών οργανισμών και θα κινητοποιήσουν τη ζήτηση για πίστωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενθαρρύνοντας παράλληλα τις τράπεζες να δανείσουν και να ενισχύσουν τις βάσεις για οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει η κίνηση.

«Δεν ήταν μία επιθετική κίνηση. ‘Ήταν μάλλον μία κίνηση που θα περίμενε κανείς από τον προηγούμενο πρόεδρο της BoJ, τον Masaaki Shirakawa τον προηγούμενο διοικητή της BoJ, αλλά είναι η πρώτη αλλαγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο» σχολιάζουν οι Financial Times.
Το μέγεθος του ιαπωνικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (που ήδη βρίσκεται στο αστρονομικό επίπεδο των 589 - 687 δισ. δολ. μετά την σαρωτική απόφαση του Απριλίου να διπλασιαστεί η νομισματική βάση της χώρας) έμεινε αμετάβλητο, όπως αναμενόταν.
«Με άλλα λόγια, η BoJ διπλασιάζει τα κεφάλαια που διαθέτει στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς μέσω διαφόρων δανειοδοτικών εργαλείων ελπίζοντας σε αύξηση της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία αντί να δημιουργήσει νέα ρευστότητα» εξηγεί το πρακτορείο Reuters.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για ήπια ανάκαμψη της οικονομίας. Επισημαίνεται ότι μόλις τη Δευτέρα, υπήρξε μία αρκετά αρνητική έκπληξη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιαπωνίας το τέταρτο τρίμηνο του 2013 περιορίστηκε στο 0,3% έναντι προβλέψεων για ανάκαμψη στο 0,7%. Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές εκφράζουν έκδηλα την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι τον Απρίλιο όταν θα επιβληθεί η αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση, που κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δυσθεώρητο χρέος της Ιαπωνίας.
Η αντίδραση των αγορών πάντως ήταν άμεση. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 3,13% ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου στα 102,745 γεν.
 

Πηγή: Euro2day
 

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι