Κίνα: Απρόσμενη μείωση της ρευστότητας

Εκπλήσσοντας άπαντες, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μείωση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά κατά 48 δισ. γουάν (7,9 δισ. δολ), υποδεικνύοντας την ανησυχία της για την εκρηκτική αύξηση του δανεισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε στη μείωση της ρευστότητας εκδίδοντας 14ήμερα repo. Είναι η πρώτη φορά μετά από 8 μήνες, που η Κίνα χρησιμοποιεί repo για να μειώσει τη ρευστότητα. Και μάλιστα το έκανε χωρίς προηγουμένως να προειδοποιήσει τις αγορές,  κατά παράβαση της συνήθους πρακτικής της.
Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με τον CSΙ 300 να υποχωρεί κατά 1,26% στις 22.82 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν άλμα στη χρηματοδότηση από το τραπεζικό, αλλά και το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της χώρας τον Ιανουάριο. Τα νέα δάνεια άγγιξαν στα 1,32 τρισ. γουάν (218 δισ. δολ.), σχεδόν τριπλάσια δηλαδή από τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Εδώ και περίπου 6 μήνες επικρατεί ευρύτερη αστάθεια στην κινεζική διατραπεζική αγορά με έντονες διακυμάνσεις των επιτοκίων. «Αυτό δείχνει πως το Πεκίνο έχει ακόμη αμφιβολίες ως προς το εάν πρέπει να συγκρατήσει το δανεισμό ή να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη» σχολιάζουν οι Financial Times. Τον Ιούνιο η διατραπεζική αγορά, βρέθηκε στα πρόθυρα πιστωτικής κρίσης με τα επιτόκια να εκτινάσσονται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Υπήρξαν δύο αντίστοιχα επεισόδια μικρότερης έντασης και το Δεκέμβριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε βραχυπρόθεσμες ενέσεις ρευστότητας και τώρα, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Πηγή: Euro2day
 

Δειτε Επισης

Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι