"Βραχυκύκλωσαν" οι μαρίνες Αγ. Νάπας και Παραλιμνίου

Ασυνεννοησία των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών όσον αφορά στην υλοποίηση έργων που αφορούν στη μαρίνα της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου, με αποτέλεσμα τα έργα να μην προχωρούν, διαπίστωσε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. Η συζήτηση για τις μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου έγινε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου, στο πλαίσιο δέσμευσης της Επιτροπής Εμπορίου να εξετάσει κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός με στόχο την επίλυσή τους.

Πρόκειται, όπως είπε, για «έργα που έχουν εξαγγελθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχουν μείνει δυστυχώς στις εξαγγελίες». Έχουν, σημείωσε, «εντοπιστεί τα προβλήματα, έχουν καθοριστεί χρονοδιαγράμματα, έχει αναλάβει δεσμεύσεις η Επιτροπή Εμπορίου να κινηθεί προς την εκτελεστική εξουσία για επιτάχυνση των διαδικασιών και ξεπέρασμα των προβλημάτων που απασχολούν αυτά τα δύο έργα».

Σε ερώτηση πού σκοντάφτει η διαδικασία, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «πολλές φορές είναι ο τρόπος προκήρυξης των έργων». Ήδη, πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση φεύγει από το BOT, όπως ήταν η μαρίνα της Αγίας Νάπας, πάει σε ένα νέο σύστημα, το οποίο θα είναι πολύ πιο ευέλικτο και πολύ πιο πρακτικό, θα εγγυάται ότι υπάρχουν τα χρήματα για να ξεκινήσει το συγκεκριμένο έργο και θα είναι πάρα πολύ πιο σύντομο».

Με αυτή τη μεθοδολογία θα βγούμε σε προσφορές μέχρι αρχές του νέου έτους για τη μαρίνα του Παραλιμνίου. Η απαίτηση των Τοπικών Αρχών του Παραλιμνίου είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Δεκέμβριο. Αναλάβαμε με τον ΓΔ του Υπουργείου Εμπορίου ώστε να τελειώσουν τα έγγραφα και να δώσουμε στην περιοχή ανάσα.

Για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας αναφέρθηκε σε «μπλέξιμο με το Τμήμα Περιβάλλοντος». Το κράτος και συνεργαζόμενα τμήματα μεταξύ τους καθόρισαν το χώρο που θα γίνει η μαρίνα της Αγίας Νάπας, βγήκαμε σε προσφορές, απαλλοτριώσαμε γη, φτιάξαμε δρόμους και θυμηθήκαμε και τον βάλαμε στο Natura, είπε.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα γιατί πρέπει να βγει από το Natura»,  η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ζητά ως αντιστάθμισμα να ενταχθεί άλλος χώρος στο Natura για να βγει η περιοχή μαρίνας της Αγίας Νάπας. Όπως εξήγησε ο χώρος αυτός βρίσκεται στο Δήμο Παραλιμνίου, ενώ η Υπηρεσία Περιβάλλοντος δημιουργεί και «απαιτήσεις όσον αφορά τις παραλίες της Σωτήρας». Προσπαθούν να δημιουργήσουν συγκρούσεις μεταξύ των Δήμων για μια κακή συνεννόηση μεταξύ των Υπηρεσιών του κράτους που εκ των υστέρων έχουν έλθει και βάλει την περιοχή της μαρίνας της Αγίας Νάπας ως περιοχή Natura, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου.

«Μέσα στους προϋπολογισμούς για το 2015 δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για δημιουργία μαρίνας στο Παραλίμνι και στην Αγία Νάπα», ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, σημειώνοντας ότι «φάνηκε `πανηγυρικά` ότι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι ο φτωχός συγγενής των υπόλοιπων επαρχιών».
Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «για τις μαρίνες Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου χρειάζεται να παρθούν και πολιτικές αποφάσεις και να κινηθεί το κράτος πέραν από κάθε γραφειοκρατία, γρήγορα και αποτελεσματικά». 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής-Τρεμιθούσας
Μείωση 1,57% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Απρίλιο
ΕΒΕ Πάφου: Εντός Μαΐου η επιλογή της αναδόχου εταιρείας για προέκταση λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες στην Πάφο
Όμιλος Λεπτός: Παραμένει πρωταθλήτρια στην πώληση ακινήτων σε ξένους υπηκόους η Πάφος
Συνεχίζει στην προεδρία του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων ο Ανδρέας Δημητριάδης
ΕΒΕ Πάφου: Επιτακτική η ανάγκη για δρόμο αερολιμένα-τουριστικής περιοχής Πάφου
Ετήσια αύξηση 13,1% στις άδειες οικοδομής και 16,9% στην αξία το πρώτο δίμηνο
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Επενδυτικά ακίνητα με απόδοση σε μειωμένες τιμές από την Gordian