Γιωρκάτζιης:Το προσχέδιο για την ΤΑ αποτελεί αρχή για διάλογο

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δόθηκε ως μια αρχή για διάλογο, δήλωσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

“Θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να συζητηθούν οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες που θα αναλάβουν οι δήμοι και τι θα παραμείνει στο κράτος. Όταν μιλούμε για μεταρρύθμιση δεν μιλούμε για μεταρρύθμιση των τοπικών αρχών αλλά του κράτους. Πρέπει να συζητήσουμε τί εξουσίες θα παραμείνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, τί εξουσίες θα μεταφερθούν από το κράτος στην ΤΑ και ακολούθως να συζητήσουμε τη δομή”, είπε ο κ. Γιωρκάτζης.

 

Ο αρχικός στόχος, είπε, ήταν να παρέχουν οι δήμοι ποιοτικές υπηρεσίες έγκαιρα και με το χαμηλότερο κόστος και αυτός παραμένει ο στόχος μέχρι σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι το πολιτικό πλαίσιο και η προτεινόμενη μεθοδολογική προσέγγιση όπως περιγράφονται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου δεν θα λύσει το πρόβλημα ούτε και θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση που θα καταστήσει βιώσιμες τις αρχές της ΤΑ, αλλά αντιθέτως θα δώσει προσωρινές λύσεις με αποτέλεσμα να μεταθέσει τη λύση του προβλήματος σε μεταγενέστερο στάδιο με μεγάλη πιθανότητα η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη.

Η Συμμαχία, είπε, από την πρώτη στιγμή επεσήμανε μια μεγάλη αντίφαση όσον αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε με στόχο την μείωση του κόστους και την μείωση του αριθμού των δήμων και κατέληξε με μια πρόταση που αυξάνει κατά 5 τους δήμους, δημιουργώντας 5 υπερ-δήμους έτσι ώστε να υπάρχουν τρεις αρχές που θα προσφέρουν υπηρεσίες, - οι δήμοι, οι πέντε υπερ-δήμοι και οι έπαρχοι-.

“Αυτό μάλλον θα αυξήσει και το κόστος και την γραφειοκρατία”, είπε.

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία αλλά αυτό πρέπει να γίνει με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι των όποιων κομματικών σκοπιμοτήτων.

Όπως είπε, πρέπει να ληφθούν υπόψη μεταξύ άλλων, η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η μείωση του κόστους που καταβάλλουν οι πολίτες είτε άμεσα είτε έμμεσα, η ομοιομορφία στις παρεχόμενες υπηρεσίες και η δημιουργία σύγχρονων οργανισμών ΤΑ που να ανταποκρίνονται στις κυπριακές πραγματικότητες και αποκεντρωμένες αρμοδιότητες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή