Μία σωστή λύση που ανακοινώθηκε με λάθος τρόπο

The Golden Rule: She / He who has the gold, makes the rules

Οι αποφάσεις του Eurogroup ξάφνιασαν με τον τρόπο που ανακοινώθηκαν και θεωρήθηκαν γι αυτό λανθασμένες δημιουργώντας αρχικά πανικό. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση είναι σωστή και δίκαιη γιατί το πρόβλημα της Κύπρου ήταν οι τράπεζες και όχι το κράτος όπως αρκετές φορές έχω αναλύσει από την αρχή της κρίσης. Συνεπώς η όποια λύση έπρεπε να αναζητηθεί στις τράπεζες και όχι στον φορολογούμενο πολίτη μέσω δυσβάσταχτων φόρων ή/και αποκοπών.

Σίγουρα όμως ήταν λάθος επικοινωνιακά να ανακοινωθεί ύστερα από δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών, μέρες νωρίτερα της απόφασης, ότι αποτελεί κόκκινη διαπραγματευτική γραμμή. Το αρχικό ‘όχι’ σε μία καλύτερη φαινομενικά οικονομικά λύση, αποδείχτηκε σωστό καθώς η τελική συμφωνία είναι πιο δίκαιη.

Η αλόγιστη χρήση του ELA

Εδώ και μήνες η Λαϊκή Τράπεζα (από τον Νοέμβριο του 2011) απορροφά ρευστότητα από τον μηχανισμό του ELA (9 δις ευρώ) χωρίς κανένας να παρέμβει για να προλάβει τον περιορισμό της επέκτασης του. Αυτά τα αναφέρω γιατί οι επενδύσεις σε Ελληνικά ομόλογα ή ακόμα και σε επισφαλή δάνεια  μπορούν να κατανοηθούν στο πλαίσιο των εργασιών της τράπεζας όχι όμως η ανεύθυνη αυτή χρήση του ELA. Ο μηχανισμός αυτός είναι αποκλειστικά για παροχή ρευστότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα λαμβάνοντας χαμηλότερου επιπέδου εξασφαλίσεις. Από το σημείο αυτό μέχρι να λάβει μία και μόνο τράπεζα το 50% του ΑΕΠ της χώρας σε ρευστότητα με κυβερνητικές εγγυήσεις μοιάζει παράλογο και οι ευθύνες θα πρέπει να καταλογισθούν σε πολλά επίπεδα.

ΑΜΚ της Τράπεζας Κύπρου – Θα αποδειχτεί κερδοφόρα αναγκαστική επένδυση σε βάθος χρόνου

Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει από εισφορά (αναγκαστική) των καταθετών της (καταθετών με ποσά μεγαλύτερα των 100,000 ευρώ). Αυτήν την στιγμή η Τράπεζα Κύπρου έχει κεφάλαια 1,6 δις και χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί σωστά (μαζί με την νέα Λαϊκή) 2,5 δις κεφάλαια και 2 δις για νέες επισφάλειες. Συνεπώς χρειάζεται καθαρά 2,9 δις καθαρά κεφάλαια τα οποία αποτελούν το 30% - 37% περίπου των ανασφάλιστων καταθέσεων (8-11 δις). Θεωρώ πως η Τράπεζα θα ξεκινήσει αρχικά να διαπραγματεύεται στο μισό της αξίας της μετά την ανακεφαλαιοποίηση με συνέπεια η ζημιά των καταθετών μετόχων να είναι η μισή σε αρχικό στάδιο. Αν υπολογιστεί ο τόκος που εισπράχτηκε τα τελευταία 5 χρόνια, όχι από όλους βέβαια (κατά μέσο όρο 3,5%-4%) τότε θεωρώ πως η ζημιά θα είναι περιορισμένη. Σε βάθος χρόνου δεν νομίζω πως θα βγουν με ζημιά.

Πως μέσω του ELA μπορεί να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια

Επιπλέον, για τον ELA των 9 δις από την Λαϊκή (πιστεύω πως θα μειωθεί κοντά στα 7 δις), θεωρώ πως θα παγώσει για κάποιο διάστημα η αποπληρωμή του και θα χρεώνεται η Τράπεζα Κύπρου μόνο του τόκους (υπολογίζω 100 – 130 εκ τον χρόνο ). Η Τράπεζα Κύπρου μέσω του δικού της ορίου στον ELA, θα αγοράζει και θα ανανεώνει Κυπριακά Ομόλογα του Δημοσίου και θα τα δίνει στην EKT από την οποία θα παίρνει ρευστότητα και θα αποπληρώνει τον δικό της ELA.  Ακόμα και καταθέσεις να φύγουν η Τράπεζα θα μπορέσει να τις αναπληρώσει με τον ELA και στην συνέχεια από την ΕΚΤ μειώνοντας το κόστος της έχοντας ως άμεση συνέπεια την αύξηση του επιτοκιακού της εισοδήματος ώστε να αντισταθμίσει το κόστος του ELA της Λαϊκής. Σε βάθος χρόνου αυτό θα συμβάλει και στην μείωση των δανειστικών επιτοκίων της με σημαντικό όφελος για τις επιχειρήσεις.

Η πώληση των Ελληνικών εργασιών

Οι Ελληνικές εργασίες των Τραπεζών είναι γεγονός ότι πουλήθηκαν με σημαντικό discount 33% και απώλεσαν την δυνατότητα να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη από την σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας. Όμως σωστά θεωρώ πως η απόφαση της Ευρωζώνης είναι πως θα έπρεπε να μειωθεί η έκταση του Τραπεζικού τομέα, καθώς σε περίπτωση χειρότερης του αναμενομένου επίδοσης της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου δεν πέθανε...

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου σαν χρηματοπιστωτικό κέντρο δεν θα καταστραφεί, θα μειωθεί και θα αναδιαρθρωθεί. Μεγάλο μέρος των εργασιών θα συνεχίσει να γίνεται μέσω Κυπριακών εταιρειών αφού τα χρήματα πολλών και μεγάλων διεθνών εταιρειών δεν ήταν στην Κύπρο και συνεπώς δεν επλήγησαν από την απόφαση της Ευρωζώνης. Θα υπάρξει μείωση η οποία όμως θα κυμανθεί σε λογικά επίπεδα για τέτοιου είδους και μεγέθους απόφαση.

 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη