Πολλοί αχάπαροι, πολύ «λίγοι»

Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, οι αντιπρόσωποι του λαού, βρίσκονται κλεισμένοι σε μία αίθουσα και εξετάζουν τρία νομοσχέδια. Το σημαντικότερο αφορά την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας.

Ήδη, πολλοί φωνάζουν ότι δεν δέχονται τέτοιο νομοσχέδιο. Πριν δύο μέρες, ο διοικητής της Κεντρικής (χωρίς να είναι άμοιρος ευθυνών), μιλώντας στους βουλευτές στην ίδια αίθουσα, έλεγε πως αν δεν περάσει το κούρεμα, αυτή θα είναι η λύση. Μάλλον κανένας δεν του έδωσε σημασία. Ή καλύτερα ελάχιστοι κατάλαβαν τι έλεγε. Ακολούθως, ανέβηκαν στο βήμα της Ολομέλειας, σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης και καταψήφισαν πανηγυρικά το κούρεμα καταθέσεων.Τ

όσος ήταν ο ενθουσιασμός και το πάθος τους που σχεδόν πιστέψαμε ότι έχουν έτοιμο ένα πολύ καλύτερο σχέδιο β’. Ακόμα και την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του διοικητή και την άφιξη του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Δημήτρης Συλλούρης δήλωνε ότι πολύ σύντομα θα βρούμε πολύ περισσότερα από 5.8δις. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωνε πως δεν θα αφήσουμε τον τόπο και τα παιδία μας να χαθούν.
Και το πρωτότυπο σχέδιο τους ήταν να κάνουν ένα ταμείο το οποίο μέσα σε μερικά 24ωρα θα μάζευε κάμποσα δις. Σχέδιο ανέφικτο, εκτός πραγματικότητας και γελοίο για την τρόικα.
Δεν ξέρω τι συζητούν εκεί μέσα αλλά το σίγουρο είναι πως δεν έχει και οποιαδήποτε σημασία.
Κατά τη γνώμη, αν ψηφιζόταν το κούρεμα, την Πέμπτη θα άνοιγαν οι τράπεζες, θα επικρατούσε ένας μεγάλος πανικός αλλά θα ήταν η πρώτη μέρα της νέας αρχής. Τώρα, ποια είναι η επόμενη μέρα;

Η Ρωσία δεν μας βοηθά, η ΕΕ μας βοηθά αφού μας ξεκοιλιάσει (θέλει resolution και της ΒΟCY) και ο κόσμος είναι πανικόβλητος.
Από τη στιγμή που το κούρεμα ανακοινώθηκε από το Eurogroup, οι ξένες καταθέσεις είχαν κάνει φτερά. Αναντίλεκτα η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Οικονομικών και τη διαπραγματευτική ομάδα που βρισκόταν εκείνο το βράδυ στις Βρυξέλλες. Το ίδιο μεγάλη και η ευθύνη τους για εκείνη την πρόχειρη και ηλίθια απόφαση για τις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα που ούτε καν τον βραχνά της ανακεφαλαιοποίησης δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν.

Από εκεί και πέρα όμως, το κούρεμα ήταν και μπορεί να είναι ακόμα, η μόνη λύση. Με τη Ρωσία να μην συνεισφέρει και επίσημα, θεωρώ πως πρέπει να πάει εκ νέου νομοσχέδιο στη βουλή το οποίο θα επιβάλει βαρύ κούρεμα στους μεγαλοκαταθέτες προστατεύοντας τους μικροκαταθέτες.
Βέβαια, οι τύχες του τόπου είναι στα χέρια αχάπαρων που θα εξετάσουν ένα νομοσχέδιο 60 σελίδων και ακόμα οκτώ, μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να ξέρουν τι διαβάζουν. Οι περισσότεροι.

Το τραγικό είναι πως αυτοί είναι οι εκλεκτοί. Το θετικό, είναι πως είναι οι εκλεκτοί των κομματικών σχεδιασμών και ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει αυτό το κατεστημένο. Ακόμα και τώρα. Ακόμα και αργά. Από το μηδέν και Ο Θεός, του καθενός, βοηθός.
 
 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη