Ο Δήμος Λάρνακας συμμετέχει σε πέντε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά

Η διεκδίκηση αναπτυξιακών κονδυλίων και η συμμετοχή σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής του Δήμου Λάρνακας και της προσπάθειας που ξεκινήσαμε για να ξαναμπεί η πόλη μας στον χάρτη της ανάπτυξης.

Μέσα από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, που εφαρμόστηκαν ήδη με επιτυχία σε άλλους Δήμους και περιφέρειες της ΕΕ, επιδιώκουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την οικονομική ωφέλεια, αλλά και την ανάπτυξη δεσμών και συνεργασιών με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο Δήμος Λάρνακας συμμετέχει σήμερα σε πέντε ευρωπαϊκά προγράμματα, που έχουν προϋπολογισμό εγκεκριμένων δαπανών ύψους €660,000 περίπου.

    Το Μεσογειακό Πρόγραμμα για την Προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης  «USUDS» στοχεύει στην εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης για τη Λάρνακα το οποίο θα περιλαμβάνει και θα αξιολογεί οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους της πόλης. Επιπλέον στόχος του προγράμματος είναι η ιεράρχηση των έργων και δράσεων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων τοπικών αναπτύξεων Λιμανιού - Μαρίνας - Αεροδρομίου - Εκθεσιακών Χώρων. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2013.

    Το Πρόγραμμα «NEWPER», έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Λάρνακας σε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, μέσω της υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου τοπικής τουριστικής  ανταγωνιστικότητας, με βάση τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα βελτιωθεί η καινοτόμος διαδικασία διακυβέρνησης, που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των δευτερογενών τουριστικών προορισμών σε τοπικό επίπεδο. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανταλλαγή εμπειριών και την εφαρμογή ενός κοινού πιλοτικού μοντέλου μεταξύ των τοπικών αρχών, των χωρών της Μεσογείου. Το έργο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2013.

    Το Έργο «MARIE», αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων κτιρίων εντός της πόλης. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν 22 Δήμοι, από εννέα χώρες της Μεσογείου. Με το MARIE υλοποιείται μια στρατηγική προσαρμοσμένη στα τοπικά κλιματικά χαρακτηριστικά και τις κοινωνικοοικονομικές ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου. Το έργο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2014.


    Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ο Δήμος Λάρνακας, σε συνεργασία με τους Δήμους Λέσβου και Μινώα Πεδιάδος – Κρήτης, συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013». Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού εντάσσεται το Έργο «ΚΕΡΑΜΕΑΣ», που έχει ως περιεχόμενο τις δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν. Το Έργο βοηθά στον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής κεραμικών προϊόντων, στη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους καθώς και στην εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών στην κατεύθυνση της διάθεσης και πώλησης των προϊόντων αυτών. Το έργο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2013.

    Το Πρόγραμμα SALT αποσκοπεί στην ανάδειξη των αλυκών ως οικοτουριστικών περιοχών. Μέσα από το Πρόγραμμα επιχειρείται η αξιοποίηση των αλυκών, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο του οικοτουρισμού. Επιμέρους σκοποί είναι η προστασία και ανάδειξη των υδροβιότοπων των αλυκών και η δημιουργία δραστηριοτήτων όπως η παρατήρηση πουλιών. Στο χώρο της Αλυκής Λάρνακας θα δημιουργηθούν κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών και μονοπάτια για πεζούς. Το έργο ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η Κύπρος, με αποτέλεσμα τις περικοπές κονδυλίων για τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Αξίζουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Λάρνακα σύγχρονη, καθαρή, περιποιημένη και ασφαλή. Μια πόλη με επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες, περισσότερο πράσινο, οργανωμένη, με σχέδιο ανάπτυξης που θα παράγει θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν να γίνουν, αλλά βασική προϋπόθεση προς επίτευξη των πιο πάνω στόχων είναι η καλλιέργεια της απαιτούμενης κουλτούρας διεκδίκησης, η οποία θα φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία διοίκησης και αποτελεσματικά μοντέλα διαχείρισης έργων. Το θέμα είναι να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Όταν είμαστε σοβαροί, μελετημένοι και αξιόπιστοι στις προτάσεις μας, τότε θα βρίσκουμε και τους πόρους.
 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη