ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Αναθεώρηση στεγαστικών σχεδίων και σχεδίων επιδομάτων, πολεοδομικό εκσυγχρονισμό, πολεοδομικά έργα σε δήμους και κοινότητες, καθώς και νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο DLS Portal, περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2024.

Την ίδια ώρα, προωθείται η περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών σε τμήματα του Υπουργείου, όπως του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Εξάλλου, στα σκαριά, για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς βρίσκεται δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών για έγγραφα του Αρχείου Πληθυσμού (π.χ. αντίγραφο πιστοποιητικό γέννησης, θανάτου, μόνιμης διαμονής, έκδοση προσφυγικής ταυτότητας, κλπ.).

  • Αναθεώρηση στεγαστικών σχεδίων

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών για το πρώτο έτος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη και του προγραμματισμού για το 2024, ανάμεσα στα προγραμματιζόμενα έργα συγκαταλέγεται η αναθεώρηση στεγαστικών σχεδίων αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, περιοχών της υπαίθρου και σχεδίων επιδομάτων για στήριξη των κατοίκων ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί τον Μάιο του 2024, προνοεί αλλαγή στο κριτήριο για το στάδιο ανέγερσης, ένταξη των κοινοτήτων στις οποίες παρουσιάζεται αυξημένη οχληρία / ποσοστό ρύπων σε αναβαθμισμένη κατηγορία, ενσωμάτωση νέων πληθυσμιακών δεδομένων και επαναξιολόγηση κατηγοριοποίησης, όπως επίσης τη διετή διάρκεια των σχεδίων.

Η αναθεώρηση των σχεδίων επιδομάτων σχετίζεται με την υιοθέτηση κριτηρίου στα επιδόματα για ένταξη κοινοτήτων με χαμηλές θερμοκρασίες.

Εξάλλου εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024 τοποθετείται χρονικά η αναθεώρηση του στεγαστικού σχεδίου αναζωογόνησης της εντός των τειχών Λευκωσίας.

  • Πολεοδομικός εκσυγχρονισμός μέσω του «Ιππόδαμου»

Το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το πληροφοριακό σύστημα «Ιππόδαμος» του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς επίσης η διασύνδεση των συναρμόδιων υπηρεσιών για ηλεκτρονική υποβολή απόψεων μέσω του εν λόγω συστήματος.

Προωθούνται επίσης πολεοδομικά έργα σε δήμους και κοινότητες, αλλά και το σχέδιο παραχώρησης «πολεοδομικής αμνηστίας».

Ερωτηθείς για το σχέδιο «πολεοδομικής αμνηστίας» που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ότι υπήρξε προβληματισμός αν αυτό θα τύχει εκμετάλλευσης, τονίζοντας ότι στόχος είναι να γίνει με σωστά κριτήρια.

«Στόχος είναι να απεγκλωβιστούν αγοραστές από παρατυπίες που έγιναν από επαγγελματίες ανάπτυξης γης ή τους ίδιους τους ιδιοκτήτες».

Οι αγοραστές αυτοί, παρόλο που έχουν πληρώσει για την απόκτηση του ακινήτου, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν διότι δεν μπορούν να εκδώσουν τίτλο ιδιοκτησίας. Το ίδιο ισχύει και για κοινόκτητες οικοδομές, όπως πολυκατοικίες ή συμπλέγματα κατοικιών», ανέφερε σχετικά.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, στόχος είναι αυτή η πολεοδομική αμνηστία να δοθεί για να απεγκλωβιστούν αυτοί οι αγοραστές και να γίνει όσο το δυνατό πιο απλοποιημένη και κατανοητή για τον κόσμο, διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν δαιδαλώδεις διαδικασίες και ότι θα είναι μια και μοναδική φορά που θα δοθεί.

Η όλη φιλοσοφία είναι να καθοριστούν τιμές, ένας τιμοκατάλογος, για κάθε είδος παρατυπίας, που, αφενός, θα έχει όφελος για τον κόσμο που παραμένει εγκλωβισμένος και, αφετέρου, τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατίθενται μετά για την κοινωνική πολιτική του Κράτους.

Στα έργα επίσης του Υπουργείου, τα οποία σχετίζονται με τον πολεοδομικό εκσυγχρονισμό, περιλαμβάνονται επίσης:

  • Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας,
  • Τοπικό Σχέδιο Ακάμα,
  • Τοπικό Σχέδιο Κόλπου Χρυσοχούς,
  • Τοπικό Σχέδιο Πέγειας.
  • Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή νότια της Λευκωσίας
  • Αναθεώρηση πολεοδομικών ζωνών δήλωσης πολιτικής.

Διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών

Εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024 θα υπάρξει επανεκτίμηση και σταδιακή αναπροσαρμογή των ενοικίων μίσθωσης τουρκοκυπριακών επαγγελματικών υποστατικών.

Όσον αφορά τα τουρκοκυπριακά επαγγελματικά υποστατικά, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας αποσκοπεί στη διάθεση των υποστατικών αυτών με διαφάνεια. Εισάγονται πρόνοιες, όπως είπε, όπως ο πλειστηριασμός ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται.

Αναφερόμενος επίσης σε πρόνοια που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από την Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την υποχρέωση διενέργειας στατικής μελέτης πριν την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, επεσήμανε ότι αυτό «εγκλωβίζει» τον κηδεμόνα και δεν είναι δίκαιο προς τον κόσμο, αφού για ένα ιδιωτικό υποστατικό δεν υπάρχει πρόνοια για μελέτη στατικής επάρκειας, αλλά για τον διπλανό που ενδεχομένως να είναι τουρκοκυπριακό υπάρχει.

«Η Βουλή εν τη σοφία της αποφάσισε ότι πρέπει να γίνεται μελέτη στατικής επάρκειας. Αυτό περιορίζει, είναι αυξημένο και το κόστος», σημείωσε σχετικά.

Σε σχέση με τα υποστατικά στην Παλαιά Λευκωσία, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογράμμισε ότι υπήρχε μια δυστοκία στο να παραχωρηθούν, εξαιτίας του μεγάλου κόστους που απαιτείται για την αναστήλωσή τους.

Με τις νέες πρόνοιες, ανέφερε, θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος που θα επωμίζεται ο επιχειρηματίας για να το αναστηλώσει και να το χρησιμοποιήσει.

Στις περιπτώσεις δε που δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον για επαγγελματικά υποστατικά από πρόσφυγες, θα δύνανται πλέον να τα διεκδικήσουν και μη πρόσφυγες, ώστε να μην μένουν ανεκμετάλλευτες οι περιουσίες αυτές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης από το ΥΠΕΣ η διαδικασία για μηχανογράφηση/ψηφιοποίηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

  • Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας

Στα προγραμματιζόμενα για φέτος έργα του ΥΠΕΣ συμπεριλαμβάνεται η προσθήκη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο DLS Portal, η προώθηση των νέων κανονισμών για τη διάθεση κρατικής γης, το πλαίσιο ρύθμισης των κοινόκτητων οικοδομών, καθώς επίσης η ηλεκτρονική εξακρίβωση της ιδιοκτησίας για παροχή πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους αγοραστές για το ακίνητο.

  • Σχέδιο χορηγιών «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Σκοπός του σχεδίου χορηγιών «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω», η έναρξη του οποίου υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο, είναι η ένταξη κενών / αδρανών οικιστικών μονάδων, με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, στην αγορά ενοικίου, με επιδότηση των ιδιοκτητών για ανακαίνισή τους.

Στόχος του ΥΠΕΣ είναι η ένταξη 1.000 οικιστικών μονάδων σε περίοδο δύο ετών.

Το ύψος της χορηγίας κυμαίνεται από €15.000 μέχρι €35.000 ανάλογα με το μέγεθος της οικιστικής μονάδας, σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα.

Υποχρέωση των συμμετεχόντων στο σχέδιο είναι η ενοικίαση με προσιτό ενοίκιο για περίοδο τεσσάρων συνεχόμενων ετών.

Δειτε Επισης

Έξυπνοι μετρητές: Κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%
Στην Κύπρο η συνάντηση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας στο 7ο Cyprus HealthCare Conference
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία στη καρδιά της Λευκωσίας
Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία
Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα στο Παραλίμνι-Όλες οι πληροφορίες