Powered by

Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία

Το μήνυμα πως η συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία χρήζει εκσυγχρονισμού στέλνει ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, τονίζοντας πως «ήρθε η ώρα να αγγίξουμε το θέμα της παραγωγικότητας, καθώς και κάποια άλλα ευαίσθητα ζητήματα».

Σε δηλώσεις του στη μηνιαία (σ.σ. Απριλίου) ηλεκτρονική έκδοση του «Ξενοδόχου», αφού τόνισε πως «το 2024 είναι άλλη μία χρονιά κατά την οποία θα δοκιμαστεί ο κυπριακός τουρισμός», ο κ. Ρουσουνίδης εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να επεκταθεί η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση για ακόμη ένα χρόνο.

«Έχουμε τόσες πολλές προκλήσεις μπροστά μας αυτή τη στιγμή και θεωρούμε ότι το καλύτερο θα είναι επεκτείνουμε την υφιστάμενη συλλογική σύμβαση για ακόμη ένα χρόνο, μέχρι να δούμε πώς θα καταλήξουν τα πράγματα και ειδικότερα πώς θα κινηθεί η χρονιά», υπέδειξε.

«Όταν θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία ενδελεχή συζήτηση για τη συλλογική σύμβαση, εμπλουτίζοντάς την με στόχο τον εκσυγχρονισμό της», επεσήμανε περαιτέρω.

Όπως εξήγησε ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, «πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αγγίξουμε το θέμα της παραγωγικότητας, καθώς και κάποια άλλα ευαίσθητα ζητήματα, προκειμένου η συλλογική σύμβαση να είναι πιο σύγχρονη και ορθολογιστική, που θα αντανακλά τις ανάγκες του κλάδου της φιλοξενίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, αλλά και στην μετά-covid εποχή».

«Πλέον οι καταστάσεις έχουν γίνει πιο δυναμικές και χρειάζεται η ανάλογη ευελιξία στη βιομηχανία για να μπορεί να παραμείνει σύγχρονη, ελκυστική και ανταγωνιστική προς όφελος, τόσο του εργατικού δυναμικού όσο και του επιχειρηματία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, «ο εκσυγχρονισμός της συλλογικής σύμβασης, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και τους ίδιους τους εργαζομένους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για να εξελιχθούν και να γίνουν ακόμη καλύτεροι».

«Πλέον, η συλλογική σύμβαση πρέπει να αντικατοπτρίζει τα νέα δεδομένα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας», υπογράμμισε.

Χρειάζεται χρόνος για τον εκσυγχρονισμό

Την ίδια ώρα, κι αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ υπέδειξε πως «για να γίνει αυτή η εργασία, όμως, χρειάζεται αρκετός χρόνος και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε και δεν μπορεί να γίνει μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια».

«Συνεπώς, επαναλαμβάνω, εμείς τονίζουμε την ανάγκη ανανέωσης της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης για ακόμη ένα χρόνο και να αξιοποιήσουμε αυτό το μεσοδιάστημα για να την εκσυγχρονίσουμε. Παρακολουθώντας στενά, όμως, τις εξελίξεις, αφού οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι πάρα πολλές», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της φετινής σεζόν
Κ. Κουμής: Ξεπεράσαμε τις προκλήσεις για τον τουρισμό-«Να μην αφήνουμε τα μικρά να δυσφημίζουν την Κύπρο»
Mastercard: Η «οικονομία των εμπειριών» αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη
Το City of Dreams Mediterranean και η ακαδημία τένις Marcos Baghdatis διοργανώσαν fun day για παιδιά
Επτά σημεία που σχετίζονται με τον μύθο της Αφροδίτης μέσω app
Emirates: Open day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Κύπρο
Κ. Κουμής: Η αφετηρία του δημοσιεύματος της Daily Express-«Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί για τον τουρισμό»
«Πάμε Ελλάδα» το μήνυμα της Aegean για το ταξίδι της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής στο Παρίσι
Βλέπει πανικό στην Κύπρο για μειωμένες κρατήσεις τουριστών η Daily Express-«Παρατραβηγμένο και ετεροχρονισμένο»
Ταξίδια: Τέλος το «revenge travel»-Προβλήματα για τις αεροπορικές από τους αυξημένους ναύλους