Έρευνα: Θύμα κυβερνοεπίθεσης μια στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Κύπρο

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Κύπρο έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση, με τις ίδιες να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα αντιμετώπισης μελλοντικών απειλών.

Αυτό προκύπτει από την «The Digital Cyprus Survey 2023» που διεξήγαγε ο οργανισμός ερευνών και δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τα ευρήματα της έρευνας να παρουσιάζονται από την Managing Director του οργανισμού Xριστίνα Κοκκάλου, κατά τη διάρκεια του 2ου CITEA Digital Cyprus Conference 2023.

«Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Κύπρο έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση», υπέδειξε παρουσιάζοντας την έρευνα η κ. Κοκκάλου, για να επισημάνει πως δεδομένης της αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων οι οργανισμοί, βάσει της έρευνας, έχουν εστιάσει περισσότερο στην άμεση αντιμετώπισή τους.

Η αποτύπωση των αντιλήψεων ως προς το βαθμό συμβολής των στρατηγικών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έδειξε ότι η μεγαλύτερη σημασία αποδίδεται σε τεχνολογίες και τακτικές που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια, ακολουθούμενη από την ανάπτυξη ή ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού.

Πλέον, οι επιχειρήσεις έχουν λάβει και λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματά της.

Συγκεκριμένα, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους (79%), ενώ σημαντική είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων (70%)

Η συνεργασία με εμπειρογνώμονες πλησιάζει το 50%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα.

Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών, στο 53% παρέχεται επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ 56% προχωρά σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό σε εκπαιδεύσεις ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η έρευνα κατέδειξε, εξάλλου, και το γεγονός ότι η πλειοψηφία επενδύει σε κυβερνοασφάλεια, ακολουθούμενη από την αγορά cloud computing και σε συστήματα ανάλυσης πελατειακών σχέσεων.

Μιχάλης Τυρίμος: "Oι πλείστες επιχειρήσεις της Κύπρου αντιδρούν στις εξελίξεις"

Σημαντικά ήταν τα όσα ανέφερε ο Μιχάλης Τυρίμος, Managing Director, Capacitor Partners ο οποίος σχολίασε το γεγονός ότι οι περισσότεροι Οργανισμοί δεν μένουν απαθείς, αλλά, αντίθετα παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα. Χαρακτηριστικά, ο κ.Τυρίμος αναφέρει:

"Όπως ήταν αναμενόμενο ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα ευρήματα της φετινής έρευνας της IMR, της Capacitor Partners και του CITEA, ήταν η κυβερνοασφάλεια. Υπήρξε μια σημαντική αύξηση της τάξης του 49% στον αριθμό των επιχειρήσεων που έλαβαν μέτρα για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων (το ποσοστό ήταν 39% το 2022, και 88% το 2023)".

"Παρόλα αυτά", σχολιάζει, "φαίνεται ότι οι πλείστες επιχειρήσεις της Κύπρου αντιδρούν στις εξελίξεις και δεν προετοιμάζονται κατάλληλα, αφού μόνο 38% δήλωσαν ότι έχουν σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών και αποκατάστασης από καταστροφές".

Τέλος, τα μηνύματα όπως δηλώνει, ήταν ενθαρρυντικά και για την χρήση τεχνολογιών νέφους και εφαρμογών Software as a Service (Saas), τις οποίες 90% και 86% των επιχειρήσεων, αντίστοιχα, θεωρούν σημαντικά κομμάτια του ψηφιακού μετασχηματισμού, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να προτιμούν πιο ευέλικτα μοντέλα λειτουργίας.

Δειτε Επισης

ASBIS: Η Ubiquiti ανακοίνωσε νέες κάμερες G5 Ultra που διαχειρίζονται το UniFi Protect 3.0
Κομισιόν: Επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την αστική καινοτομία
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Technology FAST 50 2024: Η Capital.com με έδρα την Κύπρο στην πρώτη θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Ευκαιρίες καλοκαιρινής πρακτικής άσκησης για φοιτητές/τριες προσφέρει το ΙδΕΚ
Cyta: Σε εξέλιξη περιστατικό απάτης μέσω γραπτών μηνυμάτων sms-Συστήνει προσοχή
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Γιατί έρχονται στην Κύπρο οι Google, Amazon, SalesForce & Binance;
NEDECO: Σχεδιάστε σήμερα τη μελλοντική σας ανάπτυξη και βιωσιμότητα
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης