Το Κτηματολόγιο να δώσει στοιχεία

Το Κτηματολόγιο να δώσει στοιχεία

Το Κτηματολόγιο να δώσει στοιχεία

Τον Ιούλιο ένα στα τρία ακίνητα αγοράστηκαν από ξένους. Τουλάχιστον αυτό λένε τα στοιχεία του Κτηματολογίου. Εξαιρούνται βέβαια τυχόν ακίνητα που άλλαξαν χέρια μέσω πώλησης εταιρειών.

RELATED ARTICLES

 
Την ίδια ώρα, η συζήτηση στην αγορά περί νέας φούσκας ακινήτων, όλο και ενισχύεται πάντα συνοδευόμενη με τα κίνητρα πολιτογραφήσεων και μόνιμης άδειας παραμονής. Τα στοιχεία δείχνουν πως όχι μόνο οι πράξεις, αλλά και οι τιμές των ακινήτων και των κατασκευαστικών προϊόντων ανεβαίνουν. Κάτι που θεωρητικά είναι καλό για τις επιχειρήσεις του τομέα, τις τράπεζες που βλέπουν την αξία των εξασφαλίσεων του να ανεβαίνει αλλά σίγουρα προβληματίζει τους ντόπιους που σκέφτονται να αγοράσουν ή να κτίσουν την οικία τους.  

Για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων για ακόμα μία φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει το Κτηματολόγιο να δώσει προς τα έξω στοιχεία: Πόσες πράξεις αφορούν ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων έναντι χρέους με τράπεζες; Ποια είναι η αξία των πωλητηρίων εγγράφων που συμφωνούνται και τι ποσοστό αναλογεί στους ξένους αγοραστές; Είναι και πάλι ένα προς τρία ή με βάση την αξία διαφοροποιούνται τα δεδομένα; 

Σίγουρα βολεύει σχεδόν όλους να υπάρχει ζήτηση για ακίνητα. Ειδικά από τη στιγμή που ακόμα δεν καταφέραμε να προσφέρουμε κάτι άλλο προς τους ξένους για να επενδύσουν και ήδη υπάρχει μεγάλο απόθεμα και υποθήκες δισεκατομμυρίων, όλες οι πράξεις είναι καλοδεχούμενες. Θα πρέπει όμως να υπάρχει ενδελεχής παρακολούθηση της πορείας του τομέα και ειδικά των αγορών από ξένους. Κυρίως όμως θα πρέπει να υπάρχουν τα άτομα που θα έχουν το θάρρος να κατεβάσουν τον διακόπτη των πολιτογραφήσεων μόλις κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, ώστε η όποια φούσκα να μην μετατραπεί σε ένα νέο big bang που θα σκάσει στα μούτρα μας. 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας