Συμβουλές για ενοικιάσεις

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες τους οποίους κάποιος ενδιαφερόμενος ενοικιαστής πρέπει να λάβει υπόψη προτού προβεί στην ενοικίαση οποιουδήποτε υποστατικού.  Αυτοί οι παράγοντες εξαρτώνται συνήθως από προσωπικά δεδομένα του κάθε ενδιαφερόμενου, τοποθεσία ή/και προσωπικές ανάγκες. Όταν ο ενδιαφερόμενος έχει επιλέξει το υποστατικό που θα ενοικιάσει, θα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι της ενοικίασης μέσο διαπραγμάτευσης του ιδιοκτήτη και ενδιαφερόμενου ενοικιαστή, ή/και του Εγγεγραμμένου Κτηματομεσίτη, αν υπάρχει. Όταν συμφωνηθούν οι όροι της ενοικίασης θα πρέπει να ετοιμαστεί και να υπογραφτεί συμβόλαιο αναγράφοντας προσεχτικά όλους τους όρους της ενοικίασης.

Μετά την υπογραφή συμβολαίου, ορθό και λογικό είναι, να δοθεί προκαταβολή η οποία θα θεωρηθεί ως εγγύηση της συμφωνίας (deposit) και το πρώτο ενοίκιο του μήνα, προτού ο ενοικιαστής εισέλθει και χρησιμοποιεί το υποστατικό νόμιμα.  Οι επιπλέον παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού επιλέξει κάποιος ενδιαφερόμενος ποιο υποστατικό να ενοικίαση είναι αρχικά το κόστος της ενοικίασης του υποστατικού, δηλαδή το μηνιαίο  ενοίκιο και ποια περαιτέρω έξοδα μπορεί να υπάρξουν κατά την διάρκεια της ενοικίασης. Σημαντικό είναι να ληφθούν υπόψη  τα γύρο υποστατικά και οι ανέσεις που μπορεί να προσφέρει η γύρο περιοχή όπως σχολεία, περίπτερα, φούρνοι, ευκολία πρόσβασης σε κεντρικούς δρόμους, όπως επίσης και τα αρνητικά της περιοχής όπως οχληρία στη περίπτωση οικιστικής χρήσης, μειωμένοι χώροι στάθμευσης στην περίπτωση επαγγελματικής χρήσης κτλ.

Το μέγεθος του υποστατικού είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, το οποίο πρέπει να είναι ικανοποιητικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου ενοικιαστή, είτε αυτό είναι για προσωπικούς σκοπούς και θα χρησιμοποιείται ως κατοικία ή για επαγγελματικούς σκοπούς. Μετά το πέρας του συμβολαίου ο ενοικιαστής μπορεί να παραδώσει το υποστατικό πίσω στον ιδιοκτήτη  νοουμένου ότι έχει δώσει προειδοποίηση στον ιδιοκτήτη τουλάχιστο δύο μήνες πριν από την λήξη του συμβολαίου, εκτός και αν υπάρχει άλλη συμφωνία μεταξύ τους. Αν υπάρχει όρος στο συμβόλαιο, ότι ανανεώνετε αυτόματα μετά την λήξη του αρχικού χρονικού διαστήματος, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να θεωρήσει ότι το συμβόλαιο έχει ανανεωθεί με τους ίδιους όρους. Προτού υπογραφτεί οποιοδήποτε συμφωνία καλό είναι ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής να ελέγξει το υποστατικό παρατηρώντας σε ποια κατάσταση βρίσκεται, εάν είναι καθαρό, εάν συμπεριλαμβάνει επίπλωση και σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή και εάν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο είναι σπασμένο. Σημαντικό επίσης είναι το κόστος της διαχείρισης και κοινοχρήστων του υποστατικού (εάν υπάρχουν).

Ο ενοικιαστής πρέπει να είναι προσεχτικός στις προσωπικές ευθηνές που αναλαμβάνει με την ενοικίαση του υποστατικού όπως την συντήρηση του ή την ευθύνη για οποιεσδήποτε φθορές του. Μετά την επιλογή του υποστατικού πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι του συμβολαίου προσεχτικά λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία πληρωμής του μηνιαίου ενοικίου και οποιαδήποτε άλλα έξοδα που επιβαρύνεται ο ενοικιαστής, το πώς διαχειρίζεται η εγγύηση που θα δοθεί (the deposit) στην αρχή της συμφωνίας και πως θα δοθεί πίσω μετά το πέρας του συμβολαίου ως επίσης και τον τρόπο πληρωμής μηνιαίων εξόδων του υποστατικού (δηλ. νερό και ηλεκτρισμό). Πιθανόν η συντήρηση του υποστατικού να επιβαρύνει τον ενοικιαστή, πλην τις φυσικές φθορές κάτι το οποίο συνήθως συμφωνείται με την υπογραφή του συμβολαίου. Ο ενοικιαστής συνήθως δεν επιτρέπετε να εισέλθει και να χρησιμοποιήσει το υποστατικό προτού δοθεί η εγγύηση, το πρώτο ενοίκιο και να υπογραφτεί συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη, εκτός και αν υπάρχει άλλη συμφωνία μεταξύ τους. Συμφωνώντας και αναγράφοντας την κατάσταση του υποστατικού πριν την υπογραφή συμβολαίου μπορεί να ανατρέψει οποιεσδήποτε διαφωνίες στο πέρας του συμβολαίου όταν θα παραδοθεί πίσω στον ιδιοκτήτη το υποστατικό.

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες