Τζέρεμι Χαντ: Ανακοινώσεις περί οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων

InBusinessNews  17/10/2022 11:00
Τζέρεμι Χαντ: Ανακοινώσεις περί οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων

Τζέρεμι Χαντ: Ανακοινώσεις περί οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων

InBusinessNews  17/10/2022 11:00

Ανακοινώσεις περί οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων θα κάνει εντός της ημέρας ο νέος Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αγορές.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Χαντ επισπεύδει για σήμερα «μέτρα από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο» που ο προκάτοχός του Κουάσι Κουάρτενγκ αρχικά είχε προγραμματίσει για τα τέλη Νοεμβρίου και έπειτα για τις 31 Οκτωβρίου.

Το πλήρες δημοσιονομικό σχέδιο θα παρουσιαστεί πάντως όντως στο τέλος του μήνα.

Ο Τζέρεμι Χαντ έλαβε τα κλειδιά του Υπουργείου Οικονομικών από την Πρωθυπουργό Λιζ Τρας μετά από την αποπομπή Κουάρτενγκ την Παρασκευή, με τον νέο Υπουργό να δηλώνει το Σαββατοκύριακο ότι δεν αποκλείει τίποτα ως προς την ακύρωση μέτρων που είχε εξαγγείλει ο προκάτοχός του πριν από τρεις εβδομάδες με τον αμφιλεγόμενο μίνι προϋπολογισμό.

Ήδη η κα Τρας έχει πάρει πίσω την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 25% και το κεντρικό μέτρο του μίνι προϋπολογισμού περί ακύρωσης της προγραμματισμένης για τον Απρίλιο αύξησης του συντελεστή εταιρικού φόρου από 19% σε 25%.

Ο κ. Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει και την καθυστέρηση για ένα χρόνο στη μείωση του βασικού συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 20% στο 19%.

Η ανατροπή των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης Τρας υποχρέωσε τον κ. Χαντ να διαβεβαιώσει το Σαββατοκύριακο ότι η Πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο. Τα λάθη και οι παλινωδίες, ωστόσο, έχουν καταστήσει σαφές ότι η καρέκλα της κ. Τρας τρίζει επικίνδυνα, με τους Συντηρητικούς βουλευτές να την αμφισβητούν πλέον δημοσίως και πολλούς να σχεδιάζουν την ανατροπή της.

Οι βουλευτές Κρίσπιν Μπλαντ, Άντριου Μπρίτζεν και Τζέιμι Γουόλις έγιναν την Κυριακή οι τρεις πρώτοι που εξέφρασαν ξεκάθαρα θέση υπέρ της αποχώρησης της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία.

«Το παιχνίδι τελείωσε και πλέον είναι ζήτημα του πώς θα γίνει η διαχείριση της διαδοχής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλαντ, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Ο κ. Μπρίτζεν έγραψε σε ιστολόγιο ότι «η Λιζ βύθισε την ηγεσία της» και «έχει ξεμείνει από φίλους». Ο δε κ. Γουόλις δημοσιοποίησε επιστολή του προς την Πρωθυπουργό με την οποία την καλεί σε παραίτηση καθώς έχει χάσει την εμπιστοσύνη της χώρας και της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τουλάχιστον 100 βουλευτές των Τόρις είναι έτοιμοι να υποβάλουν επιστολές δυσπιστίας κατά της Πρωθυπουργού στο αρμόδιο κομματικό όργανο, την Επιτροπή 1922. Με τον τρόπο θα επιχειρούσαν να πιέσουν για αλλαγή των κανόνων που δεν επιτρέπουν διαδικασία μομφής κατά του εκάστοτε ηγέτη των Τόρις κατά τους πρώτους 12 μήνες από τη ανάληψη της ηγεσίας.

Οι Times αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, άρτι αφιχθείς από διακοπές στην Ελλάδα, θα έχει εντός της ημέρας συνάντηση με την κα Τρας, πιθανώς για να της μεταφέρει το βαθμό δυσαρέσκειας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Άλλοι βουλευτές φέρονται να καταρτίζουν σχέδιο αντικατάστασης της Λιζ Τρας με αίτημα για παραίτησή της και «στέψη» ενός διαδόχου «ενότητας», με τα ονόματα που ακούγονται να είναι του πρώην Υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που ηττήθηκε στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον από την Τρας, του Υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και του Τζέρεμι Χαντ.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ απαίτησε όπως η Πρωθυπουργός εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις συνέπειες της οικονομικής της πολιτικής. Πλέον σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας