Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο

Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, κατά 1,6%, αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς η αύξηση των εισαγωγών για την κάλυψη των ακόμη ισχυρών καταναλωτικών δαπανών διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα, αλλά η επιτάχυνση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Σεπτέμβριο.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις καταναλωτικές δαπάνες. Η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% το τέταρτο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,4%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 1,0% έως 3,1%.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου αντανακλούσε επίσης τον βραδύτερο ρυθμό συσσώρευσης αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις και την υποχώρηση των κυβερνητικών δαπανών. Η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ισχυρή το περασμένο τρίμηνο.

«Αυτή η έκθεση έρχεται με ανάμεικτα μηνύματα», δήλωσε ο Olu Sonola, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Fitch.

«Αν η ανάπτυξη συνεχίσει να επιβραδύνεται, αλλά ο πληθωρισμός απογειωθεί και πάλι προς τη λάθος κατεύθυνση, η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων της Fed το 2024 αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο απρόσιτη», πρόσθεσε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου ήταν χαμηλότερος από αυτόν που οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης και που είναι το 1,8%.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα, με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, να αυξάνεται με ρυθμό 3,7%, μετά από αύξηση με ρυθμό 2,0% το τέταρτο τρίμηνο.

Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών PCE είναι ένα από τα μέτρα πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed για τον στόχο του 2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με έναν ακόμη σταθερό ρυθμό 2,5%, επιβραδύνοντας από τον ρυθμό αύξησης 3,3% που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν κατά την πανδημία και βασίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό στο χρέος για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τους. Πρόσφατα στοιχεία και σχόλια τραπεζικών στελεχών κατέδειξαν ότι οι δανειολήπτες με χαμηλότερο εισόδημα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των δανείων τους.

Τα αποθέματα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ρυθμό 35,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από αύξηση με ρυθμό 54,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο. Τα αποθέματα αφαίρεσαν 0,35 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ.

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι