Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ

Η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, η BHP Group Ltd., έχει προβεί σε προσέγγιση εξαγοράς της ανταγωνίστριας Anglo American Plc, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναδιάταξη στον κλάδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η Anglo American, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 27 δισ. στερλινών (34 δισ. δολαρίων), δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι έλαβε πρόταση συγχώνευσης όλων των μετοχών, αφού το Bloomberg ανέφερε ότι η BHP εξέταζε μια πιθανή προσφορά. Πρόσθεσε ότι η κίνηση της BHP εξαρτάται από την προϋπόθεση ότι η Anglo θα διαχωρίσει πρώτα τις μονάδες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος της Νότιας Αφρικής.

Εάν επιτύχει, η συναλλαγή θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στη σύναψη συμφωνιών μεγάλης κλίμακας για την BHP, η οποία έχει δρομολογήσει νέες εξαγορές τα τελευταία δύο χρόνια υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάικ Χένρι.

Η σύμπραξη με την Anglo θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία χαλκού στον κόσμο ενόψει του κύματος ζήτησης από τους νέους ενεργειακούς τομείς, και η κίνηση της BHP θα μπορούσε να εκδιώξει άλλους μνηστήρες που στοχεύουν να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Δεν αποκλείεται όμως να προκύψει… ανταγωνισμός. «Εάν η BHP συνεχίσει όντως να επιδιώκει αυτή τη συμφωνία, θα εκπλαγούμε αν δεν εμφανιστούν άλλοι πλειοδότες», ανέφεραν σε σημείωμα με email αναλυτές της Jefferies με επικεφαλής τον Christopher LaFemina.

Μια προσφορά που αποτιμά την Anglo στα 42,6 δισεκατομμύρια δολάρια – ένα premium 28% με βάση την τελευταία τιμή της μετοχής της – θα μπορούσε να φέρει την τελική συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι μετοχές της Anglo είχαν χαμηλότερες επιδόσεις έναντι των αντιπάλων της. Η BHP, η οποία διαπραγματεύεται στο Λονδίνο και το Σίδνεϊ, έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 149 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Anglo American θεωρείται από καιρό ως πιθανός στόχος μεταξύ των μεγαλύτερων ανθρακωρύχων, ιδιαίτερα επειδή κατέχει μεγάλες επιχειρήσεις χαλκού στη Νότια Αμερική σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας είναι πρόθυμο να προσθέσει αποθέματα και παραγωγή.

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι