Κρατική χρηματοδότηση για νέο πυρηνικό αντιδραστήρα ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Το μέγεθος της κρατικής οικονομικής συμβολής στην κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα επί βρετανικού εδάφους ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από την αντικατάστασή του την προσεχή Δευτέρα.

Από το Σάιζγουελ της κομητείας του Σάφολκ στην ανατολική Αγγλία, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει με 700 εκ. λίρες στην κατασκευή στην περιοχή ενός νέου αντιδραστήρα, του Sizewell C, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο/η διάδοχός του θα προχωρήσει την υλοποίηση του έργου. Όπως σχολίασε, «θα ήταν τρέλα» να μη γίνει αυτό.

Ο αντιδραστήρας Sizewell C θα είναι μόνο ο δεύτερος που θα κατασκευαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1995 και μετά, με την ευθύνη της ανάπτυξης του έργου να έχει ανατεθεί στην EDF Energy, βρετανική εταιρεία ενέργειας που ελέγχεται από τη γαλλική κρατική EDF.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει αυτή τη στιγμή περίπου το 16% του ηλεκτρισμού που καταναλώνει από πυρηνική ενέργεια, με δεδηλωμένο στόχο αυτό να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα στο 25%.

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι η νέα πυρηνική μονάδα ενέργειας θα ηλεκτροδοτεί 6 εκατομμύρια σπίτια, χονδρικά το 1/5 των νοικοκυριών της χώρας και θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε βάθος χρόνου.

Όπως είπε, θέλει να ανατρέψει την «παράλυση» του τομέα της πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία λόγω της πολιτικής ατολμίας και της «μυωπίας» διαδοχικών κυβερνήσεων, που έχουν επιτρέψει την τρέχουσα κρίση ενεργειακής ασφάλειας. 

Αναφορικά με την κρίση αυτή, κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για «επίθεση-καμικάζι» στην οικονομία της Ευρώπης.

Ο κ. Τζόνσον ανανέωσε επίσης τη δέσμευση της χώρας στην κατασκευή υπεράκτιων πάρκων αιολικής ενέργειας. Όπως σημείωσε, μετά από την «τρέλα» του Πούτιν, η αιολική ενέργεια είναι πλέον εννέα φορές λιγότερο κοστοβόρα από το φυσικό αέριο, εκτός του ότι είναι και καθαρή μορφή ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ