€5 δισ. προτείνει η ΕΕ για στήριξη μετά το Brexit

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των κρατών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν την προσωρινή εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Παράλληλα η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τη σύσταση ενός ειδικού χρηματοδοτικού μέσου, ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα στηρίξει στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας επιχειρήσεις που πλήττονται από το Βrexit, καθώς και δράσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων.

Ειδικότερα, λόγω έλλειψης χρόνου για την επικύρωση της συμφωνίας από την Ευρωβουλή και για να μην υπάρξει νομικό κενό, αποφασίστηκε χθες από το Συμβούλιο που συνεδρίασε σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων να τεθεί προσωρινά σε ισχύ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι οι ευρωβουλευτές θα έχουν δώσει το πράσινο φως για τη μόνιμη εφαρμογή της συμφωνίας.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό μέσο (αποθεματικό), προβλέπεται η στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης στους τομείς που θα πληγούν ιδιαίτερα μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει εντελώς από την Ε.Ε. 

Θα βοηθήσει τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες, καθώς και τις δημόσιες διοικήσεις για την ορθή λειτουργία των συνοριακών, τελωνειακών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και θα διασφαλίσει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις εταιρείες που επηρεάζονται.

Χρηματοδότηση σε δύο δόσεις
Το χρηματοδοτικό μέσο θα είναι γρήγορο και ευέλικτο και θα καλύπτει χρηματοδοτικά όλα τα κράτη-μέλη για περίοδο 30 μηνών. Η χρηματοδότηση θα γίνει σε δύο δόσεις.

Το κύριο μέρος των 5 δισ. ευρώ θα δοθεί με μορφή προχρηματοδότησης εντός του 2021, ενώ ο υπολογισμός για την κατανομή των χρημάτων θα γίνει με βάση τον αναμενόμενο αντίκτυπο του τέλους της μεταβατικής περιόδου στην οικονομία κάθε κράτους-μέλους,  συμπεριλαμβανομένων εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και αρνητικές επιπτώσεις στον αλιευτικό τομέα της Ε.Ε.
Μια δεύτερη μικρότερη δόση θα δοθεί το 2024 σε περίπτωση που οι πραγματικές δαπάνες υπερβούν την αρχική κατανομή, δικαιολογώντας έτσι την ανάγκη για πρόσθετη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. 

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδείξουν την άμεση σχέση των αξιώσεών τους με το Brexit, ενώ θα εφαρμοστεί το συνηθισμένο σύστημα δημοσιονομικού ελέγχου και διαχείρισης για κονδύλια της Ε.Ε.

Τι μέτρα περιλαμβάνει
Το χρηματοδοτικό μέσο μπορεί να υποστηρίξει μέτρα όπως:

* υποστήριξη σε οικονομικούς τομείς, επιχειρήσεις και περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου,
* υποστήριξη της απασχόλησης, μεταξύ άλλων μέσω βραχυχρόνιων προγραμμάτων εργασίας, επανεκπαίδευσης και κατάρτισης,
* διασφάλιση της λειτουργίας των συνοριακών, τελωνειακών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και ασφάλειας, των ελέγχων της αλιείας, των συστημάτων πιστοποίησης και αδειοδότησης για προϊόντα, επικοινωνία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο και στην Ευρωβουλή, προκειμένου να τεθεί το συντομότερο σε ισχύ.

Σύμφωνα με την επίτροπο Συνοχής, Ελίζα Φερέιρα, το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα έχει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στις περιφέρειες που συνδέονται περισσότερο με την οικονομία και το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Με την πρόταση για σύσταση του μέσου η Επιτροπή θέτει εκ νέου την αλληλεγγύη και τη συνοχή ως βασικά στοιχεία της απάντησής της, διασφαλίζοντας ότι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο θα λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη, καταλήγει η επίτροπος.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο