Το ΔΝΤ βλέπει σοβαρά ρίσκα για ευρωζώνη

H ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει κορυφωθεί και τα ρίσκα στο outlook είναι «εξαιρετικά σοβαρά», αυξάνοντας την πιθανότητα μιας απότομης προσγείωσης για την οικονομία του νομισματικού μπλοκ, προειδοποίησε την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

«Τα ρίσκα είναι εξαιρετικά σοβαρά στην παρούσα συγκυρία» σημειώνει σε έκθεση του το ΔΝΤ. «Πρόσφατα γεγονότα έχουν αυξήσει τα καθοδικά ρίσκα, αντανακλώντας εγχώριους και παγκόσμιους παράγοντες» τονίζεται στην έκθεση του Ταμείου.

«Αν τα ρίσκα αυτά υλοποιηθούν, η οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε μια απότομη προσγείωση» προσθέτει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενός πλήρους εμπορικού πολέμου και την απειλή ενός σκληρού Brexit.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως υπάρχουν καλοί λόγοι μιας ήπιας προσγείωσης, αλλά εκτιμά πως οι προοπτικές της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες.

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη έχουν υποστηριχθεί από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ΔΝΤ καλεί την ΕΚΤ να μην αποσύρει την νομισματική τόνωση απότομα, καθώς οι αγορές θα τιμωρούσαν γρήγορα τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης.

«Η δέσμευση της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια στα σημερινά, εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι ζωτικής σημασία» επισήμανε το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο