Μαζικό αίτημα για κατάργηση safepass σε επιχειρήσεις

Σύσσωμοι φαίνεται να τάσσονται επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και οργανώσεις υπέρ της κατάργησης, τόσο του ελέγχου safepass όσο και των μέτρων που λαμβάνονται για περιορισμό της πανδημίας.

Λιανεμπόριο και εστίαση, δύο από τους τομείς που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και της πρόσφατης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αιτούνται την κατάργηση των μέτρων και κυρίως του υποχρεωτικού ελέγχου safepass στις εισόδους των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα: 

Το πλαφόν, η «αθέμιτη κερδοφορία» και ο πιθανός πανικός στην αγορά

Γιώργος Χρυσοχός: Ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές η Κύπρος 

Altamira: 10+ κατοικίες από €40.000 μέχρι €255.000 (photos)

ΟΕΒ: Βάλτε τέλος στα μέτρα
Πέραν από ξεκάθαρη ήταν η επιστολή της ΟΕΒ προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία ζητείται η πλήρης άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, όπως safepass, αποστάσεις, αριθμητικοί περιορισμοί, περιλαμβανομένων των μαζικών εξετάσεων και test to stay.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη 5 Απριλίου, η ΟΕΒ κάλεσε εκ νέου την Πολιτεία να άρει όλα τα υποχρεωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού και να αφήσει την αγορά να δουλέψει απερίσπαστη και ο κάθε πολίτης, εργαζόμενος και εργοδότης να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα τα οποία θεωρεί αναγκαία στην περίπτωση του. «Η πανδημία μπορεί να συνεχίζεται αλλά πλέον ο κάθε πολίτης γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει για την προσωπική του προστασία και την προστασία των συναναστροφών του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι διενεργούνται με διαφορά οι περισσότεροι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στην ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Εστίαση: Στο χείλος του γκρεμού οι επιχειρήσεις-Δραματική επιστολή

Αιτούνται κατάργηση του safepass σε όλο το λιανεμπόριο


ΟΕΒ σε Χατζηπαντέλα: Καταργήστε safepass, test, μέτρα κι αποστάσεις

Λαμβάνοντας υπόψη, τόσο την εξέλιξη της πανδημίας όσο και τις εξελίξεις σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εργοδοτική οργάνωση σην επιστολή της προς τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ζήτησε την πλήρη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, νοουμένου ότι θα αφεθεί στον κάθε πολίτη, εργοδότη και εργαζόμενο, να πάρει εκείνα τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία.

«Η οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να περιορίζεται για τρίτη διαδοχική χρονιά και οι επιχειρήσεις χρειάζεται το συντομότερο να λειτουργήσουν απρόσκοπτα για να καταφέρουν να επιβιώσουν, ενώ η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας για όλο τον πληθυσμό θα ενισχύσει την εσωτερική κατανάλωση σε μία κρίσιμη για την οικονομία περίοδο», είχε τονίσει στην ανακοίνωσή της (24/03/2022) η ΟΕΒ.

Προτεραιότητα το λιανεμπόριο
Ένα από τα καίρια ζητήματα στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να είναι η κατάργηση του safepass στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο (πολυκαταστήματα, κλειστά εμπορικά κέντρα), καθώς έχει ήδη αρθεί η υποχρέωση για προσκόμιση safepass σε υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, φρουταγορές, επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό κάτω των 100 τ.μ., take away, φαρμακεία, αρτοποιεία και περίπτερα.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι αν ένας τομέας έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα και ανάγκη για κατάργηση safepass σε σχέση με τους υπόλοιπους, αυτός είναι το λιανεμπόριο.

«Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου είναι χώροι χαμηλής επικινδυνότητας και σύντομης παραμονής είτε στεγάζονται σε εμπορικές οδούς ή κλειστά εμπορικά κέντρα (malls) και πολυκαταστήματα», επεσήμανε σχετικά.

Διευκρίνισε ακόμη ότι σε περίπτωση που παραμείνει το μέτρο στην εστίαση και κατ’ επέκταση σε καφεστιατόρια και χώρους και ψυχαγωγίας που συστεγάζονται εντός των εμπορικών κέντρων, τότε η ευθύνη του ελέγχου θα πρέπει να διεξάγεται από τους υπεύθυνους/διαχειριστές αυτών των επιχειρήσεων, όπως γίνεται επί του παρόντος.

«Τα καταστήματα λιανεμπορίου δεν είναι χώροι συγχρωτισμού και συνάθροισης και γι' αυτό θα πρέπει να αφεθούν οι επιχειρήσεις ελεύθερες να εργαστούν», σημείωσε ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας ότι η παρουσία φρουρού για σκοπούς ελέγχου safepass στις εισόδους των επιχειρήσεων ή των εμπορικών κέντρων προϋποθέτει ένα ιδιαίτερα τσουχτερό κόστος για τους καταστηματάρχες/διαχειριστές.

Εστιάτορες στο χείλος του γκρεμού
Τεράστιο πλήγμα στην εστίαση την τελευταία διετία ένεκα των μέτρων κατά της πανδημίας εντοπίζουν από κοινού ο Σύνδεσμος Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης Κύπρου (ΣΕπΑΕΚ) και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΟΣΙΚΑ), μέλη της ΟΕΒ.

Σε δραματική επιστολή τους, εξηγούν ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού».

Απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, οι Κρις Χριστοδούλου (ΣΕπΑΕΚ) και Νεόφυτος Θρασυβούλου (ΟΣΙΚΑ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν συνέχιση του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων εστίασης για τρίτη συνεχή χρονιά, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα προβλήματα που προκαλούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Μεταξύ άλλων, οι δύο σύνδεσμοι ζητούν την άμεση άρση όλων των περιοριστικών μέτρων για την εστίαση (π.χ. κατάργηση safepass, αποστάσεις, αριθμητικοί περιορισμοί κ.α,), στα πρότυπα των αποφάσεων που λαμβάνονται και σε άλλες Ευρωπαϊκές και Δυτικές χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο).

«Η ευθύνη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας να είναι ατομική και να αφεθεί στον κάθε πολίτη, εργοδότη και εργαζόμενο, να λαμβάνει τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ΣΕπΑΕΚ και ΟΣΙΚΑ.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες