Αιτούνται κατάργηση του safepass σε όλο το λιανεμπόριο

Έπειτα από περίπου οκτώ μήνες καταργήθηκε η προσκόμιση safepass στον τομέα των τροφίμων (υπεραγορές), προκαλώντας χαμόγελα στους καταστηματάρχες και δημιουργώντας ελπίδες για σταδιακή κατάργηση του safepass και στο υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο υπουργό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου για υλοποίηση των αιτημάτων που είχαν οι λιανέμποροι όσον αφορά την άρση της επίδειξης safepass σε χώρους σύντομης παραμονής ειδών πρώτης ανάγκης.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Ρώσοι τουρίστες βάζουν την κυπριακή οικονομία στα... σχοινιά

Το Bazaraki τσεκάρει το αυτοκίνητο πριν την αγορά ή την πώληση

Κ. Παπαχαραλάμπους: Στρατηγική απόφαση η συγχώνευση Mantis-ecovium

Η CSS & Associates ανεγείρει τον Πύργο Portgate στη Λεμεσό

«Πάντοτε λέγαμε ότι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου αποτελούν χώρους σύντομης διακίνησης και χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε σχετικά, χαιρετίζοντας την εξαίρεση του τομέα των τροφίμων από τους ελέγχους, στους οποίους προέβαιναν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε επίσης:
Τέλος το safepass σε υπεραγορές, φούρνους και άλλους χώρους από σήμερα

Χωρίς safepass σε υπεραγορές, φούρνους και μικρά καταστήματα

Αίτημα για άλλες εξαιρέσεις
Οι χώροι σύντομης παραμονής ειδών πρώτης ανάγκης, στους οποίους δεν απαιτείται η επίδειξη safepass είναι, μεταξύ άλλων, υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, φρουταγορές, επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό κάτω των 100 τ.μ., υπηρεσία take away, φαρμακεία, αρτοποιεία και περίπτερα.

Την ίδια ώρα, προσδοκία των λιανεμπόρων είναι η επόμενη φάση των μέτρων της κυβέρνησης να περιλαμβάνει την εξαίρεση από την επίδειξη safepass και των υπόλοιπων χώρων του λιανικού εμπορίου, όπως εμπορικά κέντρα (malls) και πολυκαταστήματα.

«Αίτημά μας είναι η αφαίρεση της προσκόμισης safepass και από τα εμπορικά κέντρα. Η επίδειξη safepass μπορεί να παραμείνει στον τομέα της εστίασης και της ψυχαγωγίας, στους οποίους ο έλεγχος γίνεται με διαφορετικά κριτήρια (tests) από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων, με βάση την επικινδυνότητα (χαμηλή, μέση, υψηλή)», ανέφερε στο InBusinessNews ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ.

Τέλος οι φρουροί αν υπάρχει καταγραφικό
Σημειώνεται ότι έχει ικανοποιηθεί ακόμα ένα αίτημα των καταστηματαρχών για κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας φρουρού στις εισόδους των υποστατικών λιανικού εμπορίου για σκοπούς ελέγχου του ανώτατου αριθμού ατόμων.

Στο πρόσφατο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας διευκρινίστηκε ότι σε περίπτωση που ο έλεγχος της τήρησης αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο μπορεί να γίνει μέσω αυτόματου καταγραφικού, τότε δεν απαιτείται η παρουσία υπευθύνου/φρουρού στις εισόδους των επιχειρήσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μηνιαίο κόστος, το οποίο επωμίζονταν ή εξακολουθούν να επωμίζονται οι καταστηματάρχες, για την απασχόληση επιπλέον προσωπικού με καθήκοντα τον έλεγχο safepass και την τήρηση του ανώτατου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, φτάνει σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Τι ισχύει για υπεραγορές εντός malls
Παρόλο που έχει απαλειφθεί η υποχρέωση για επίδειξη safepass σε υπεραγορές, εντούτοις για τα εν λόγω υποστατικά που βρίσκονται εντός των κλειστών εμπορικών κέντρων(malls) θα γίνεται κανονικά ο έλεγχος στις εισόδους των malls.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε, καθώς οι φρουροί στις εισόδους των εμπορικών κέντρων δεν δύνανται να γνωρίζουν ή να ελέγξουν κατά πόσο οι καταναλωτές θα διακινηθούν αποκλειστικά στην υπεραγορά ή θα μεταβούν σε άλλους χώρους (καταστήματα).

Εξάλλου, σε περίπτωση που πολίτης βρεθεί χωρίς safepass, τότε την ευθύνη επωμίζεται η διεύθυνση/διαχείριση του εμπορικού κέντρου.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ