Γιώργος Χρυσοχός: Ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές η Κύπρος

Παρά την κάμψη που καταγράφεται στη ζήτηση ακινήτων από Ρώσους πελάτες, δεν παρατηρείται σημαντική μείωση από την εγχώρια ή την υπόλοιπη ξένη αγορά, αναφέρει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o διευθυντής της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός. 

O κ. Χρυσοχός υπογραμμίζει πως η Κύπρος αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές, επιχειρήσεις αλλά και οικογένειες, εκτιμώντας ότι μακροχρόνια οι επιπτώσεις του πολέμου θα ωφελήσουν την χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως «θα αναμένουμε μια αύξηση της ζήτησης, τόσο σε κατοικίες και διαμερίσματα όσο και γραφεία».

Διαβάστε ακόμα: 

Το πλαφόν, η «αθέμιτη κερδοφορία» και ο πιθανός πανικός στην αγορά

Μαζικό αίτημα για κατάργηση safepass σε επιχειρήσεις

Altamira: 10+ κατοικίες από €40.000 μέχρι €255.000 (photos)

Αναφερόμενος στην αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, o διευθυντής της Cyfield επισημαίνει πως έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει καμία εμπορική ή οικονομική λογική στις αξίες των πρώτων υλών. Όπως εκτιμά, ωστόσο, αν δεν προκύψει περεταίρω κλιμάκωση της κρίσης, δεν αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο τα υλικά.

Πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα, επηρεάζουν τον τομέα των κατασκευών και ακινήτων στην Κύπρο;

Όπως όλοι οι τομείς της βιομηχανίας, έτσι και τα ακίνητα θα επηρεαστούν άμεσα από τον πόλεμο. Πολλές εκκρεμούσες πωλήσεις με πελάτες από Ρωσία και Ουκρανία δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω της επιβολής των capital controls  και της απαγόρευσης των ρωσικών τραπεζών για μεταφορές κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Για το επόμενο διάστημα λόγω και της απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας ρωσικών αερογραμμών θα υπάρχει μειωμένη επισκεψιμότητα Ρώσων δυνητικών πελατών στην Κύπρο, άρα θα παρουσιαστεί μια κάμψη στην ζήτηση ακινήτων από Ρώσους πελάτες, που πάντα αποτελούσαν σημαντικό μερίδιο αγοράς για την Κύπρο. Παρόλα αυτά, μακροχρόνια οι επιπτώσεις του πολέμου θα ωφελήσουν την Κύπρο.

Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, η Κύπρος αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές, επιχειρήσεις αλλά και οικογένειες που θέλουν να ξεφύγουν την κρίση στις χώρες τους και να ζουν και να εργάζονται από την Κύπρο εκμεταλλευόμενοι το υψηλό επίπεδο ζωής, την χαμηλή φορολογία, την σταθερότητα και τις επιχειρηματικές προοπτικές που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα, θα αναμένουμε μια αύξηση της ζήτησης, τόσο σε κατοικίες και διαμερίσματα όσο και γραφεία.

Εκτιμάτε ότι θα δούμε και άλλες αυξήσεις στο κατασκευαστικό κόστος;

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο δεν υπάρχει καμία εμπορική ή οικονομική λογική στις αξίες των πρώτων υλών. Οι τιμές που παρακολουθούμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα του πολέμου και των κυρώσεων.

Το παγκόσμιο εμπόριο έχει σήμερα προσαρμοστεί στα δεδομένα που έχουμε προαναφέρει. Παρόλο που υπάρχει τεράστιά αβεβαιότητα, όπως έχουμε δει το τελευταίο διάστημα από πολλά απρόβλεπτα γεγονότα, αν δεν προκύψει περεταίρω κλιμάκωση της κρίσης, δεν αναμένουμε να αυξηθούν περισσότερο τα υλικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υφιστάμενες τιμές δεν προκαλούν ήδη τεράστια προβλήματα στους κατασκευαστές που έχουν υπογραμμένα συμβόλαια πριν από τον πόλεμο.

Εκτός από τις αυξήσεις, παρατηρήσατε και καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών ή ελλείψεις;

Όλες οι παραγγελίες μηχανημάτων, εξαρτημάτων που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες έχουν μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης από το συνηθισμένο χρόνο παράδοσης.

Εξαιτίας αυτού, βλέπουμε φαινόμενα που τα μεταχειρισμένα μηχανήματα ή εξαρτήματα σήμερα στην αγορά είναι πιο ακριβά από τα καινούργια.

Δεν έχουμε παρατηρήσει ελλείψεις στις δικές μας ανάγκες επειδή η αγορά έχει εξεύρει εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια υλικών, οι οποίες όμως δυστυχώς είναι πολύ πιο ακριβές και έχουν μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης.

Το αυξημένο κόστος συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης; Ή η ζήτηση συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς;

Η ζήτηση προέρχεται από τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, παραδείγματος χάριν: ο κόσμος συνεχίζει να παντρεύεται να κάνει οικογένεια και γενικά να χρειάζεται στέγαση.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν στεγαστικά δάνεια με σχετική άνεση και οι ξένοι εξακολουθούν να ελκύονται από το ψηλό επίπεδο ζωής της Κύπρου.

Πέραν από την άμεση μείωση ζήτησης από την Ρωσο-Oυκρανική αγορά, δεν παρατηρούμε σημαντική μείωση από την εγχώρια ή την υπόλοιπη ξένη αγορά. Οι δυνητικοί πελάτες έχουν αποδεχτεί ότι η απόκτηση στέγης χρειάζεται αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού τους.

Πολλοί δυνητικοί αγοραστές οι οποίοι έκαναν σκέψεις αναβολής αγοράς ακινήτου λόγω της αύξησης των τιμών στα υλικά, επιστρέφουν στην αναζήτηση λόγω του ότι βλέπουν πως η πιθανή μείωση κόστους θα αργήσει να έρθει. Όλα αυτά οδηγούν σε μία σταθερή ζήτηση.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας