Το πλαφόν, η «αθέμιτη κερδοφορία» και ο πιθανός πανικός στην αγορά

Στην παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας εμπόρων στοχεύει νομοσχέδιο που πήρε το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στην υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να καθορίζει, μέσω διατάγματος, ανώτατο περιθώριο μικτού κέρδους για τους εμπόρους αντί μόνο ανώτατες τιμές στην πώληση προϊόντων.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο, το οποίο επιχειρεί να βάλει φρένο στο ανεξέλεγκτο κέρδος των εμπλεκομένων στη χονδρική ή/και λιανική πώληση των προϊόντων σε περιόδους που παρουσιάζονται διαταραχές των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων ή πρώτων υλών, όπως συμβαίνει τώρα με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες στην αγορά.

Διαβάστε εδώ: Πράσινο Υπουργικού για πλαφόν σε τιμές πώλησης προϊόντων-Τα κριτήρια

Έλεγχος ή κίνηση εντυπωσιασμού;
Προκειμένου να τοποθετηθούν, οι έμποροι αναμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου, για το οποίο δεν προηγήθηκε εκ των προτέρων ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμα: 

Γιώργος Χρυσοχός: Ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές η Κύπρος 

Μαζικό αίτημα για κατάργηση safepass σε επιχειρήσεις

Altamira: 10+ κατοικίες από €40.000 μέχρι €255.000 (photos)

Το λιανεμπόριο αμφισβητεί τις προθέσεις του Υπουργείου Εμπορίου, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο η εν λόγω κυβερνητική απόφαση να αποδειχθεί τελικά κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην αγορά.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι πολλές φορές ο κρατικός παρεμβατισμός δύναται να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τον επιδιωκόμενο σκοπό ή στόχο.

Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα
«Ανάλογη νομοθετική ρύθμιση έγινε στην Ελλάδα, στην οποία, ωστόσο υπάρχουν οι υποδομές και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες καταχώρισης τιμών και κέρδους σε προϊόντα», επεσήμανε σχετικά, εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή δημιούργησε ανασφάλεια και πανικό μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών.

Ουσιαστικά, οι καταναλωτές έσπευσαν να στοκάρουν συγκεκριμένα προϊόντα, με αποτέλεσμα η μία αλυσίδα υπεραγορών μετά την άλλη να επιβάλουν πλαφόν στις ποσότητες των εν λόγω προϊόντων (ηλιέλαια και άλευρα).

Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών και προϊόντων έχουν απορροφήσει οι ίδιοι οι λιανέμποροι, καθώς ο οξύς και υγιής ανταγωνισμός δείχνει να λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή.

Τα προϊόντα στα οποία επιχειρείται πλαφόν
Στη λίστα των προϊόντων που αφορά ο νόμος που καθορίζει ανώτατες τιμές χονδρικής και λιανικής πώλησης σε ειδικές περιπτώσεις περιλαμβάνονται το ψωμί, το γάλα, το νερό, ο κυπριακός καφές, το κριθάρι και το καλαμπόκι, και ως περιθώριο μικτού κέρδους ορίζεται ο δείκτης κερδοφορίας, «ο οποίος εκφράζεται ως ποσοστό του μικτού κέρδους στις πωλήσεις ενός εμπόρου κατά τη διάρκεια μιας λογιστικής περιόδου».

Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η τροποποίηση στη νομοθεσία προνοεί ότι η υπουργός, Νατάσα Πηλείδου δύναται να εκδώσει διάταγμα με το οποίο να καθορίζει, για περίοδο μέχρι 45 ημέρες, ανώτατες τιμές πώλησης ή ανώτατο περιθώριο μικτού κέρδους για όλα ή μερικά από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στον πίνακα του παραρτήματος, όταν το ύψος των τιμών, στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στη Δημοκρατία, είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, καθώς και όταν επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καθώς και για την προστασία των καταναλωτών, ιδίως όταν το περιθώριο κέρδους των εμπόρων είναι υπερβολικά ψηλό.

Για τον καθορισμό ανώτατων τιμών πώλησης ή ανώτατων περιθωρίων μικτού κέρδους, η υπουργός λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς και ιδίως τις τιμές εισαγωγής των προϊόντων, σε περίπτωση που δεν παράγονται στη Δημοκρατία, το κόστος αγοράς των πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων που θα παραχθούν στη Δημοκρατία, το κόστος παραγωγής των προϊόντων σε περίπτωση που παράγονται στη Δημοκρατία, το κόστος των εμπόρων, τα περιθώρια κέρδους των εμπόρων, όπως επίσης την προστασία των καταναλωτών.

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»