Τα μηνύματα Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα, αισιοδοξία και η... Ιθάκη

Βαρυσήμαντα μηνύματα, τόσο σε σχέση με την αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής κρίσης λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και για τον ρόλο που η Κύπρος κατέχει και διαδραματίζει στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, άφησε πίσω της η χθεσινή επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα μας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ βρέθηκε στη Λευκωσία κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που της απηύθυνε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, και κατά την εδώ παρουσία της έδωσε ξεκάθαρο το στίγμα, μεταξύ άλλων, για το πώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί-και στην προκειμένη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-, προσεγγίζουν την Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: 

Τα τρία πράγματα που ζήτησε να κάνει η Κύπρος η Λαγκάρντ(video)

Λαγκάρντ: Σημαντικά για το restart της οικονομίας τα ιδιωτικά κεφάλαια

Κ. Ηροδότου: Μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα το τραπεζικό μας σύστημα

Ιστορικό συνέδριο με παρουσία Λαγκάρντ για την κυπριακή οικονομία (pics) 

Κριστίν Λαγκάρντ: Η Κύπρος θα επιστρέψει στην ευημερία

Η θερμή υποδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ από τον Νίκο Αναστασιάδη(pics)

Η Κριστίν Λαγκάρντ σκιαγραφεί την οικονομία της Ε.Ε. από την Κύπρο

Ο ρόλος της Κύπρου στην Ε.Ε.

Από το Προεδρικό, και έχοντας παρά τω πλευρώ της, τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου, η Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε με νόημα ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται στην άλλη άκρη, αλλά στο κέντρο της Ε.Ε. και πως η φωνή της ακούγεται και είναι σεβαστή στο τραπέζι των συζητήσεων. Μια αναφορά, που και με την επίσκεψή της στη χώρα μας άλλωστε φρόντισε να επιβεβαιώσει ως πραγματικότητα, καταδεικνύοντας ακριβώς αυτό που και ο Κωνσταντίνος Ηροδότου σημείωσε στις δικές του δηλώσεις. Ότι η παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δείχνει ότι η Κύπρος έχει ενεργό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία και μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Αβεβαιότητα, αλλά και αισιοδοξία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε καμία περίπτωση δεν επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι σε σχέση με τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αναφύονται ένεκα της νέας οικονομικής κρίσης.

Αντιθέτως με μόνο μία λέξη, την οποία-όπως τόνισε-θα την ακούμε συχνά και πρέπει να την συνηθίσουμε, αποτύπωσε παραστατικά το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον και το πώς προδιαγράφεται η επόμενη μέρα της οικονομίας, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά πανευρωπαϊκά: «Αβεβαιότητα».

Σκιαγραφώντας συναφώς το πανευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι, υπέδειξε ότι ο ψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις τιμών σε προϊόντα ενέργειας και τροφίμων θα γίνουν αισθητές σε όλη την ευρωζώνη και στην Κύπρο, για την περίπτωση της οποίας, επιπρόσθετα, ειδική αναφορά έκανε στον τομέα του τουρισμού.

«Η αύξηση του πληθωρισμού και η μείωση της ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την αβεβαιότητα που θα επικρατήσει. Είναι πρόκληση για όλους και για την Κύπρο. Θα επηρεαστούμε από τον πληθωρισμό και τις πιέσεις στην ενέργεια. Ο τουρισμός στην Κύπρο θα επηρεαστεί κυρίως και από την απουσία των Ρώσων», επισήμανε, ενώ ερωτηθείσα για το πότε προβλέπει να γίνεται το restart της οικονομίας,  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως η απόλυτη απάντηση έγκειται στο πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος. «Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά του, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος», υπέδειξε. 

Διαβάστε ακόμη: 

Πού κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα που φθάνουν στην Κύπρο

Trilogy: Ξεπέρασαν τα €300 εκατ. οι πωλήσεις

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αρκούντως αισιόδοξη ότι και τώρα η κυπριακή οικονομία θα καταφέρει να ανταπεξέλθει επιτυχώς, όπως έπραξε και σε ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν.

Υπενθυμίζοντας την κρίση του 2013 και το γεγονός ότι, ενώ σχεδόν άπαντες θεωρούσαν πως το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου κατέρρευσε οριστικά η χώρα κατάφερε να ορθοποδήσει, η κ. Λαγκάρντ εξήρε την ικανότητα της χώρας να προσαρμόζει το οικονομικό της μοντέλο αναλόγως των συνθηκών και να ανταπεξέρχεται των προκλήσεων που δημιουργούνται από την κρίση.

Η συνταγή της επιτυχίας…

Την προσαρμοστικότητα αυτή έδειξε ως το… μυστικό της επιτυχίας και για την παρούσα κρίση, καλώντας να σκεφτούμε και ουσιαστικά να οδηγήσουμε την Κύπρο στο να καταστεί ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

«Θα βρείτε νέους τομείς να ασχοληθείτε, νέους τομείς να δημιουργηθούν επιχειρήσεις. Σκεφτείτε την Κύπρο ως ένα κέντρο. Θα είναι ένα κέντρο ενέργειας; Κέντρο δεδομένων; Η Κύπρος μπορεί να γίνει ένα επιχειρηματικό κέντρο, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα που θα επιλέξει να επικεντρωθεί. Προβλέπω ότι θα υπάρξουν νέες επιχειρήσεις, τομείς και πελάτες», ανέφερε.

Για να υπογραμμίσει περαιτέρω το πόσο σημαντική είναι η συνέργεια της δημόσιας χρηματοδότησης και των ιδιωτικών κεφαλαίων, κάτι που χαρακτήρισε ως εξόχως βασική παράμετρο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύσταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Κύπρο, προκειμένου η οικονομία της, όπως βεβαίως και της υπόλοιπης Ευρώπης, να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς της κρίσης, υπήρξε επιπρόσθετα η υλοποίηση του εξής πιο κάτω τριπτύχου:

Πρώτον, να αναθεωρήσει την οικονομική κατάσταση των επόμενων μηνών, καθώς θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τους αρχικούς σχεδιασμούς για το 2022. Δεύτερον, να γίνει μία ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην οικονομία της Κύπρου. Τρίτο, να ληφθούν αποφάσεις για το ποιες πολιτικές πρέπει πραγματικά να υιοθετηθούν για να προχωρήσει η κυπριακή οικονομία.

Η… Ιθάκη

Αποτιμώντας εν τέλει συνολικά τα όσα αφήνει πίσω της η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο, η σύνοψη θα μπορούσε κάλλιστα να αποτυπωθεί στους στίχους του ποιήματος στο οποίο η ίδια επέλεξε να αναφερθεί μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Κύπρο η Κεντρική Τράπεζα, και που συντόνισε η IMH. Το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ιθάκη», που όπως η κ. Λαγκάρντ σημείωσε, αντικατοπτρίζει το σύγχρονο κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου.

Μια πορείας γεμάτης εμπόδια, τα οποία όμως η Κύπρος βρίσκει τον τρόπο να υπερπηδά και να εξέρχεται συνεχώς με γνώση και σοφότερη από τις φουρτούνες. Όπως δηλαδή και η οικονομία της χώρας, η οποία-όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ- πέρασε από την κρίση του 2013, τις συνέπειες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, και τώρα την κρίση που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα