Λαγκάρντ: Σημαντικά για το restart της οικονομίας τα ιδιωτικά κεφάλαια
14:30 - 30 Μαρτίου 2022
Την αναγκαιότητα και αξία των ιδιωτικών κεφαλαίων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέδειξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, τόσο στην ομιλία της όσο και στον διάλογο που ακολούθησε με τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και συντόνισε η IMH, με αφορμή την επίσκεψή της στην Κύπρο.
Το συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον σύσσωμης της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρέθηκαν κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι κομμάτων. Συνολικά, περισσότερα από 500 άτομα έδωσαν το παρών τους, σε ένα γεγονός που από πολλούς δικαίως θεωρείται ως ιστορικό.
Διαβάστε ακόμη:
Τα τρία πράγματα που ζήτησε να κάνει η Κύπρος η Λαγκάρντ(video)
Κ. Ηροδότου: Μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα το τραπεζικό μας σύστημα
Κριστίν Λαγκάρντ: Η Κύπρος θα επιστρέψει στην ευημερία
Η θερμή υποδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ από τον Νίκο Αναστασιάδη(pics)
Η Κριστίν Λαγκάρντ σκιαγραφεί την οικονομία της Ε.Ε. από την Κύπρο
Η κ. Λαγκάρντ τόνισε το πόσο σημαντική είναι η συνέργεια της δημόσιας χρηματοδότησης και των ιδιωτικών κεφαλαίων, κάτι που χαρακτήρισε ως εξόχως σημαντικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα ως προς το πότε προβλέπει να γίνεται το restart της οικονομίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως η απόλυτη απάντηση έγκειται στο πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος. «Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά του, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος», είπε, για να τονίσει πως «τα μέτρα που θα λάβουμε στο σύστημα είναι σημαντικά, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι η δημόσια χρηματοδότηση να είναι μαζί με την ιδιωτική».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, δεν απέκρυψε πως θα υπάρξουν «σοκ», κατά την έκφρασή του. Δεν είναι ότι ξεκινάμε από χαμηλά εξήγησε, αφού έχουμε ήδη το μομέντουμ ενός καλού χρόνου. «Αλλά πρέπει να δράσουμε και να μειώσουμε τις επιπτώσεις. Την ίδια ώρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μην καθησυχαζόμαστε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Πρέπει να γίνουν αλλαγές και για το πού θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας. Η κυπριακή οικονομία διαθέτει τις γνώσεις για αλλαγές, αλλά και για να αλλάξει την πορεία επικέντρωσης», σημείωσε.
Κληθείς να αναφέρει εάν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε αυτή την κρίση, ο κ. Ηροδότου εκτίμησε πως σε μακροοικονομικό ορίζοντα έχουν ασφαλιστικές δικλείδες και μπορούν να ανταπεξέλθουν. «O τραπεζικός τομέας θα πρέπει να προσθέσει ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στις κυπριακές τράπεζες υπάρχει ρευστότητα για να ενισχύσουν τα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτή η κρίση δεν είναι τόσο ευρεία όσο της πανδημίας», επισήμανε.
Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε με τη σειρά της την βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποιο οικονομικό/επιχειρηματικό τομέα, εκφράζοντας την πρόβλεψη ότι θα υπάρξουν νέες επιχειρήσεις σε καινούργιους τομείς και με νέους πελάτες. «Θα βρείτε νέους τομείς να ασχοληθείτε, νέους τομείς να γίνουν επιχειρήσεις. Σκεφτείτε την Κύπρο ως ένα κέντρο. Θα είναι ένα κέντρο ενέργειας; Κέντρο δεδομένων; Η Κύπρος μπορεί να έχει τομέα με πρωταγωνιστικό ρόλο. Προβλέπω ότι θα υπάρξουν νέες επιχειρήσεις, τομείς και πελάτες», υπογράμμισε.