Κριστίν Λαγκάρντ: Η Κύπρος θα επιστρέψει στην ευημερία

Την βεβαιότητα ότι παρά τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τις πιέσεις που αναπόφευκτα δέχεται και η κυπριακή οικονομία, η Κύπρος θα επιστρέψει σε περιβάλλον ευημερίας, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δηλώσεις της έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου, η κ. Λαγκάρντ εξήρε την αποδεδειγμένη, κατά την έκφρασή της, ικανότητα της Κύπρου να προσαρμόζει το οικονομικό της μοντέλο αναλόγως των συνθηκών.

Διαβάστε εδώ: Στο Προεδρικό η Λαγκάρντ-Θερμή υποδοχή από Νίκο Αναστασιάδη(pics) 

Σημειώνοντας πως ο τομέας του τουρισμού θα επηρεαστεί από τις παρούσες συνθήκες, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως με χαρά διαπίστωσε ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται στην άλλη άκρη, αλλά στο κέντρο της Ε.Ε. «Η φωνή της», υπογράμμισε, «ακούγεται και είναι σεβαστή στο τραπέζι των συζητήσεων».

Όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αντάλλαξαν απόψεις για το οικονομικό δράμα και επιπτώσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει σταθερότητα στις τιμές, ενώ, όπως σημείωσε, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ στην Κύπρο και υπέδειξε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προκλήσεις που προέκυψαν για την Ευρωζώνη ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως εξήγησε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η οικονομία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, με τις κινήσεις που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης, κατάφερε να υπερπηδήσει αρκετά από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.

«Τώρα με την τρέχουσα κρίση, τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως κοινή θέση αποτελεί η ενότητα στην Ε.Ε., η οποία είναι σημαντική.

«Κυρία Λαγκάρντ, είσαστε φίλη της Κύπρου και θα δουλέψουμε μαζί», ανέφερε προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που η κ. Λαγκάρντ αποδέχτηκε την πρόσκλησή και βρήκε χρόνο να επισκεφτεί την Κύπρο. Σημείωσε πως η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα φάση μεγάλης πρόκλησης που απαιτεί άμεση δράση, η οποία και αναλαμβάνεται τόσο στην ΕΚΤ όσο και εδώ στην Κύπρο.

«Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και χρηματοδότησης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε και σημείωσε πως με την κ. Λαγκάρντ εργάζονται ήδη προληπτικά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του πως για άλλη μια φορά θα αντιμετωπίσουμε τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις με τον καλύτερο και πιο ενεργό τρόπο.

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, και παρά τις συνέπειες της πανδημίας και τις νέες προκλήσεις, ο κ. Ηροδότου είπε πως διαβεβαίωσε την κ. Λαγκάρντ ότι είναι σταθερό και μπορεί να απορροφήσει τυχόν αναταραχές ή δευτερογενείς επιπτώσεις καθώς οδεύει προς επίλυση του ζητήματος των ΜΕΔ και προς μια νέα εποχή της τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης με επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα και ισχυρή ρευστότητα.

Το συνέδριο... 

Σημειώνεται πως μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια-μαζί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας-σε συνέδριο που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia, με βασικό άξονα συζήτησης το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις υφιστάμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και συντόνισε η IMH, Κριστίν Λαγκάρντ και Κωνσταντίνος Ηροδότου συμμετείχαν σε ανοικτή συζήτηση, κατά την οποίαoι παρευρισκόμενοι θα είχαν τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.

Το συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον σύσσωμης της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρέθηκαν και κρατικοί αξιωματούχοι. Συνολικά, περισσότερα από 500 άτομα συμμετείχαν, σε ένα γεγονός που από πολλούς δικαίως θεωρείται ως ιστορικό.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Το διάταγμα (pics)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων