Ηροδότου: Μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα το τραπεζικό μας σύστημα

Σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα και συντόνισε η IMH, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: 

Κριστίν Λαγκάρντ: Η Κύπρος θα επιστρέψει στην ευημερία

 

Ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι η επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ είναι σημαντικής σημασίας, καθότι όπως σημείωσε δείχνει πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μικρές και μεγάλες, είναι ενωμένες και εργάζονται ως ομάδα. Καταδεικνύει περαιτέρω, όπως υπογράμμισε, ότι η Κύπρος συνεισφέρει και διαμορφώνει την ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Αναφερόμενες στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε ο οικονομικός αντίκτυπος στην Κύπρο έχει να κάνει με προϊόντα όπως το πετρέλαιο, επηρεάζοντας παράλληλα τον τουρισμό και το εμπόριο.

«Υπάρχει επίπτωση και στην αύξηση του πληθωρισμού εντός του 2022», συνέχισε, για να επισημάνει ωστόσο πως υπάρχουν και καλά νέα καθώς ακόμη «προσβλέπουμε πως είναι δυνατή η ανάκαμψη εντός του έτους».

 

Αναφερόμενος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας διαμήνυσε πως σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία, δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου υπογράμμισε πως το φορολογικό σύστημα της Κύπρου, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ε.Ε. είναι πολύ καλύτερο, τονίζοντας πως πρέπει να δράσουμε ρεαλιστικά και με ειλικρίνεια. «Ένα μικρό νησί, με ένα μέρος του υπό κατοχή, έχει ανάπτυξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους, θα βρούμε τη λύση», κατέληξε.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες