Αναπνέει ξανά η οικονομία-Η επανεκκίνηση και το μεγάλο στοίχημα

Μετά το τελευταίο δεκαπενθήμερο lockdown που βίωσε η Κύπρος στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση η οικονομία του τόπου ξεκλειδώνουν εκ νέου σήμερα, με την προσδοκία αυτή τη φορά να μην υπάρξουν ξανά πισωγυρίσματα.

Μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα, η σταδιακή επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας να προχωρήσει χωρίς παλινδρομήσεις-κάτι βεβαίως που θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας-, και με τρόπο απρόσκοπτο, ο οποίος να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να… αναπνεύσουν για τα καλά.  

Η επανεκκίνηση γίνεται χωρίς το sms, που φεύγει από τη ζωή μας, αλλά με το νέο μέτρο του safepass (αποδεικτικό στοιχείο), το οποίο θα είναι απαραίτητο για την παρουσία σε χώρους όπου είναι δυνατό να παρατηρείται συγχρωτισμός.

Ο σχεδιασμός του ξεκλειδώματος προνοεί τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από σήμερα και με ημερομηνίες ορόσημα για τα επόμενα βήματα την 17η Μάϊου και την 1η Ιουνίου, οπόταν και θα υπάρξουν πρόσθετες χαλαρώσεις και θα ανοίξουν και άλλοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Από σήμερα επιτρέπονται οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, ενώ επαναλειτουργούν στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου οι εξωτερικοί χώροι των χώρων εστίασης, και συγκεκριμένα: Εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία, καθώς και χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κλπ.

Διαβάστε ακόμη: 

Πότε θα προσκομίζεται safe pass στις υπεραγορές-Διευκρινίσεις ΠΑΣΥΠΕ

Safe pass σε όλα τα καταστήματα άνω των 500 τ.μ.

Λιανεμπόριο: Restart με εκπτώσεις και κόπωση από το άνοιξε-κλείσε

Και στις υπεραγορές εντός των malls χωρίς coronapass

Χωρίς coronapass σε υπεραγορές, φούρνους και ζαχαροπλαστεία

Οι 48 αεροπορικές που θα πετούν το καλοκαίρι από Λάρνακα

Base Element: To full stack agency της νέας εποχής

Επιτρέπεται επίσης από σήμερα η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων καταστημάτων, με τήρηση του μέτρου ενός ατόμου προς δέκα τ.μ. ωφέλιμου χώρου.

Restart, στη βάση πάντα του υγειονομικού πρωτοκόλλου, και για τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής, αλλά και για τα γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, στη βάση των όσων ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου.

Σήμερα, επανεκκινούν και οι επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων. Η λειτουργία των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων επιτρέπεται τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, και υπό τις προϋποθέσεις ότι τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά δέκα τ.μ., χωρίς καθήμενους σε εσωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται τα τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους.

Αυλαία ανεβάζουν επίσης σήμερα τα υπαίθρια και κλειστά θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφοι και αίθουσες παραστατικών τεχνών και θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα.

Το safepass

Όσον αφορά το safepass, η παρουσίασή του είναι υποχρεωτική και πρέπει να προσκομίζεται για την παρουσία, μεταξύ άλλων, στους ακόλουθους χώρους:

*Χώρους εστίασης(εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ).

*Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου.

*Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

*Υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων.

*Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων.

*Συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις(σ.σ. η διεξαγωγή τους θα επιτραπεί από τις 17 Μαΐου νοουμένου ότι τηρείται το μέτρο του 30% πληρότητας του εσωτερικού χώρου διεξαγωγής του συνέδριου, με απαγόρευση κοκτέιλ).

*Καζίνο(σ.σ. η λειτουργία τους θα επιτραπεί από τις 17 Μάϊου με πληρότητα στο 30% της χωρητικότητάς τους και στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου).

Η προσκόμιση του safepass δεν είναι υποχρεωτική για μετάβαση, μεταξύ άλλων,  στους πιο κάτω χώρους:

*Κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής.

*Επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.

*Λαϊκές αγορές, υπεραγορές, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, μίνι-μάρκετ, περίπτερα, φαρμακεία.

Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου (safepass) έχουν μόνο οι λειτουργοί της αστυνομίας ή των αρμόδιων υπουργείων/τμημάτων, ανάλογα με τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων/υποστατικών δεν έχουν ευθύνη για τον έλεγχο του αποδεικτικού στοιχείου και οι πολίτες δεν υποχρεούνται να παρουσιάσουν το αποδεικτικό στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Το αποδεικτικό στοιχείο (safepass) για αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση κορωνοϊού (PCR ή rapid test) θα προσκομίζεται σε πρώτη φάση σε έντυπη μορφή, όπως δίνεται στα συνεργαζόμενα ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια ή στις κινητές μονάδες δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας σε πρωτότυπη μορφή. Εάν πρόκειται για αποδεικτικό στοιχείο εμβολιασμού, θα παρουσιάζεται η κάρτα εμβολιασμού που δίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε περιπτώσεις ατόμων που είχαν νοσήσει από την ασθένεια covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες, θα παρουσιάζεται το γραπτό μήνυμα αποδέσμευσης που αποστέλλεται στους πολίτες.

Η παρουσία προσωπικού

Επισημαίνεται πως με το καθεστώς που ίσχυε τις τελευταίες εβδομάδες, όσον αφορά την φυσική παρουσία προσωπικού, θα λειτουργούν και αυτή την εβδομάδα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. 

Συγκεκριμένα, στις δημόσιες υπηρεσίες παρατάθηκε το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπως αυτό ίσχυε, μέχρι την 16η Μαΐου. Από 17η Μαΐου θα ισχύει υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία με εξαίρεση τις ουσιώδεις υπηρεσίες (διασφάλιση στο βαθμό του δυνατού της φυσικής παρουσίας) με ανώτατο αριθμό φυσικής παρουσίας μέχρι 50%.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών παραμένει το μέτρο ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας του 30% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να βρίσκεται με φυσική παρουσία τα 50 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό και ελάχιστο τα πέντε άτομα, μέχρι την 16η Μαΐου. Από 17η Μαΐου θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία μέχρι 50%.

Δειτε Επισης

Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων