Λιανεμπόριο: Restart με εκπτώσεις και κόπωση από το άνοιξε-κλείσε
06:50 - 07 Μαΐου 2021
Με κόπωση από το φαινόμενο ακορντεόν λόγω του συχνού ανοιγοκλεισίμου, επιβάρυνση από τη σωρεία λειτουργικών εξόδων και τα ενοίκια πολλών μηνών, αλλά και δελεαστικές τιμές επαναλειτουργεί καθολικά από τη Δευτέρα 10 Μαΐου το λιανικό εμπόριο.
Οι προετοιμασίες για εκ νέου άνοιγμα των καταστημάτων είναι εντατικές, με στήσιμο βιτρινών για την καλοκαιρινή σεζόν, τεστ στο προσωπικό, αλλά και εκπτώσεις σε μία προσπάθεια προσέλκυσης καταναλωτών προκειμένου να δοθεί δοθεί οικονομική ανάσα που τόσο ανάγκη έχει το λιανεμπόριο.
Κούρασε το ακορντεόν
Με ικανοποίηση χαιρετίζει ο ΠΑΣΥΛΕ το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με την ταυτόχρονη κατάργηση των sms για μετακινήσεις και την ανάθεση σε μέλη της Αστυνομίας και λειτουργούς αρμόδιων Υπουργείων/Τμημάτων της επιτήρησης του coronapass για την είσοδο σε εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου, εκφράζοντας ελπίδα να μην επαναληφθεί για άλλη μία φορά το φαινόμενο να ανοίγουν οι επιχειρήσεις για ένα διάστημα και έπειτα από λίγες μέρες να ξανακλείνουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο οδικός χάρτης σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας
Χωρίς coronapass σε υπεραγορές, φούρνους και ζαχαροπλαστεία
Το Coronapass, οι έλεγχοι και η ευθύνη των ιδιοκτητών υποστατικών
Έχοντας υποστεί τεράστιες ζημιές τους τελευταίους 14 μήνες, οι καταστηματάρχες διαπιστώνουν ότι το φαινόμενο ακορντεόν, με το επαναλαμβανόμενο προσωρινό λουκέτο και επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, έχει προκαλέσει κόπωση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ανάμεσά τους και το λιανικό εμπόριο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2013, το λιανεμπόριο ήταν ένας από τους ελάχιστους τομείς που κατέγραψαν θετικά πρόσημα, τόσο από πλευράς όγκου όσο και από πλευράς αξίας. Αντιθέτως, όπως και το 2020, έτσι και το 2021, τα δεδομένα δείχνουν βαθιά επιδείνωση.
Φόρμουλα για τα ενοίκια που δεν θα χαριστούν
Λόγω του πρόσφατου lockdown, έχει χαθεί και φέτος η πασχαλινή σεζόν, η δεύτερη πιο εμπορική περίοδος της χρονιάς, μετά τα Χριστούγεννα, με τους καταστηματάρχες να προμηθεύονται στοκ, το οποίο για άλλη μία φορά έμεινε αδιάθετο στις βιτρίνες.
Μιλώντας στο InBusinessNews ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου εξήγησε ότι έχουν συσσωρευτεί προβλήματα, υποχρεώσεις, τεράστια λειτουργικά έξοδα και ενοίκια πολλών μηνών, τα οποία αποτελούν πλέον βραχνά, τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και τους ιδιοκτήτες των υποστατικών ή τους διαχειριστές εμπορικών κέντρων.
«Δεν μειώθηκαν ούτε χαρίστηκαν τα ενοίκια, καθώς δεν δόθηκε ουσιαστικό κίνητρο για μείωση ενοικίων με την παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης. Πλέον, διαχειριστές και ιδιοκτήτες καλούνται να βρουν την χρυσή τομή, καθώς τα ενοίκια αυτά δεν πρόκειται να χαριστούν», επεσήμανε σχετικά.
Διαβάστε ακόμα:
Unlock και για τα ακίνητα-Τρέχουν με φόρα Λευκωσία και Λεμεσός
Το Coronapass, οι έλεγχοι και η ευθύνη των ιδιοκτητών υποστατικών
Μικρή ανάσα φαίνεται να αποτελεί η εφάπαξ κρατική χορηγία, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στα λειτουργικά έξοδα που έχουν συσσωρευτεί. Την ίδια ώρα, τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης έχουν συγκρατήσει την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Εντούτοις, οι λιανέμποροι διερωτώνται ποια σημασία και αξία θα έχει η στήριξη της απασχόλησης, σε περίπτωση που δεν επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.
Μόνη διέξοδος ο εμβολιασμός
Θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι θα επιτραπεί η διαμονή Κυπρίων σε ξενοδοχεία, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ώθηση σε περιοχές που επηρεάζονται τα μέγιστα από τον τουρισμό.
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς έχει χαθεί ο Απρίλιος και ο Μάιος, ενώ δεν αναμένεται να προφτάνουμε τον Ιούνιο για ουσιαστικές αφίξεις τουριστών. Αν χαθεί και φέτος η τουριστική περίοδος, το κόστος θα είναι τεράστιο όχι μόνο για το λιανικό εμπόριο, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία», ανέφερε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου.
Τόσο για τον τουρισμό όσο και για το λιανικό εμπόριο, η μόνη διέξοδος από την πανδημία είναι η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών. «Καλούμαστε να ανεβάσουμε στροφές, καθώς είμαστε πίσω σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μάλτα, στην οποία η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση έφτασε το 70% και για τη δεύτερη δόση το 30%», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας ότι, παρά την επιθυμία τους, οι πολίτες νεαρής ηλικίας αδυνατούν να εμβολιαστούν λόγω των προβλημάτων στην πύλη εμβολιασμού και των αργών ρυθμών του εμβολιαστικού προγράμματος.
Τεράστια χασούρα στις τουριστικές περιοχές
Ένα μεγάλο κομμάτι του λιανικού εμπορίου που σχετίζεται με τα καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης και σουβενίρ σε τουριστικές περιοχές (Πρωταράς, Αγία Νάπα, Κάτω Πάφος, Πέγεια) έχει δεχθεί τις πιο επώδυνες επιπτώσεις από την πανδημία.
Μάλιστα, κάποιες επιχειρήσεις εξ αυτών έχουν να κάνουν τζίρο από το φθινόπωρο του 2019, ενώ αμφίβολη είναι η επαναλειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας εξ αυτών.
Στη επιβάρυνση των δεδομένων για το λιανικό εμπόριο έχει συμβάλει τόσο η αναβολή εκδηλώσεων, όπως γάμων και βαφτίσεων, αλλά και το αίσθημα κόπωσης, ανασφάλειας και εγκράτειας μεταξύ των καταναλωτών, οι οποίοι δείχνουν ολοένα και πιο κουμπωμένοι τους τελευταίους μήνες.