ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020: €291,5 εκατ. για Έρευνα και Καινοτομία σε κυπριακούς φορείς

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της Κύπρου στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», το οποίο ολοκληρώθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2020, με την άντληση χρηματοδότησης από κυπριακούς φορείς να ξεπερνά τα €290 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την έναρξη του Προγράμματος το 2014 και μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί πανευρωπαϊκά πέραν των €80 δισεκατομμυρίων, με τους κυπριακούς φορείς να αντλούν χρηματοδότηση ύψους €291.5 εκατομμυρίων. Το ποσό αφορά συνολικά 663 έργα, τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις του τόπου

Το ποσοστό επιτυχίας της Κύπρου αγγίζει το 13,43% και είναι αρκετά ψηλότερο από τον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 12,09%. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η συνολική χρηματοδότηση που άντλησε η χώρα από τον «ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020» έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό που είχε εξασφαλιστεί την περίοδο 2007-2013 στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και το οποίο είχε ανέλθει στα €93.17 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελικά αποτελέσματα των τελευταίων προσκλήσεων που προκηρύχθηκαν, αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. Οι δραστηριότητες για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα βρίσκονται υπό τον συντονισμό του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
 

Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ άντλησαν τα μεγαλύτερα ποσά
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης αντλήθηκε από συμμετοχές του Πανεπιστημίου Κύπρου και ξεπέρασε τα €64 εκατομμύρια. Ακολουθούν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το The Cyprus Institute με ποσά πέραν των €27 και €25 εκατομμυρίων, αντίστοιχα. Παράλληλα, συνολική χρηματοδότηση πέραν των €26 εκατομμυρίων άντλησαν φορείς που συμμετείχαν στις δράσεις Marie Skłodowska-Curie Actions του «ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020», ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στο πλαίσιο του Προγράμματος, με το ποσό να αγγίζει τα €7 εκατομμύρια. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η χρηματοδότηση που αντλήθηκε από φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και της Ενέργειας.

 

Πέραν των €107 εκατ. σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Εξίσου σημαντική θεωρείται και η στήριξη που έλαβαν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, καθώς πέτυχαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψους €107.5 εκατομμυρίων, γεγονός που καταδεικνύει πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναπτύσσουν και επενδύουν σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Γενικό Διευθυντή του ΙδΕΚ, Θεόδωρο Λουκαΐδη μας ανέφερε πως «η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι καθοριστικής σημασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς συμβάλλει στην βιωσιμότητά τους, στην εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών, οδηγώντας παράλληλα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». «Η χρηματοδότηση», εξηγεί ο κ. Λουκαΐδης «διοχετεύεται για σκοπούς έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας μίας μικρομεσαίας επιχείρησης καθώς και για τις διάφορες ανάγκες και συναφείς δραστηριότητες που προκύπτουν».
 

Επικεφαλής Επιστήμονας: Στόχος η δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος
Κληθείς να σχολιάσει τα πιο πάνω αποτελέσματα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας πως «η εισροή σημαντικών κεφαλαίων από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας».

Ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος ανέφερε επίσης, πως τα στοιχεία αποτυπώνουν πλήρως τη δυναμική που αναπτύσσεται στην Κύπρο και καταδεικνύουν την υψηλού επιπέδου ερευνητική και καινοτόμο επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την ικανότητα της χώρας για προσέλκυση ανταγωνιστικής χρηματοδότησης.

«Αναμφίβολα», εξήγησε, «οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις της Πολιτείας έχουν διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον εντός του οποίου οι φορείς του εγχώριου οικοσυστήματος καλούνται να αναπτύξουν τη δράση τους. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε το τοπικό οικοσύστημα, για να καταστεί η Κύπρος μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη στην έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης».

«Προς αυτή την κατεύθυνση και χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη πετύχει», επεσήμανε ο Επικεφαλής Επιστήμονας, «παραμένουμε προσηλωμένοι στις δράσεις μας επενδύοντας στο τρίπτυχο έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού, αποδοτικού και ευέλικτου οικοσυστήματος το οποίο μέσα από τις κατάλληλες υποστηρικτικές δομές, θα παράγει προστιθέμενη αξία σε οριζόντια βάση και σε όλους τους τομείς, ενώ θα δημιουργεί ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και ευρύτερη κοινωνικοοικονομική ευημερία».

Έρχεται ο «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ» με προϋπολογισμό €95,5 δισεκατομμυρίων
Στον απόηχο της ολοκλήρωσης του Προγράμματος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκαινιάσει το «πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας»: το πρόγραμμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ». Το νέο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα της ΕΕ για Ε&Κ αφορά την περίοδο 2021-2027 και πρόκειται για το μεγαλύτερο που ανακοινώθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει σε €95.5 δισεκατομμύρια.

Ο ρόλος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω του θεσμικού του ρόλου ως ο οργανισμός που συντονίζει τις δραστηριότητες για συμμετοχή της Κύπρου στον «ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020», το ΙδΕΚ υλοποίησε ένα ευρύ φάσμα δράσεων ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης, προωθώντας συστηματικά το Πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, μέσω των Εθνικών Σημείων Επαφής προσφέρει εξατομικευμένη πληροφόρηση και στήριξη σχετικά με ευκαιρίες χρηματοδότησης ενώ παρέχει μία ευρεία γκάμα δωρεάν υπηρεσιών υποστήριξης σε ερευνητές και επιχειρήσεις για όλες της δραστηριότητες του Προγράμματος όπως η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εργαστηρίων, στήριξη για εξεύρεση εξωτερικών συνεργατών, χρηματοδότηση για συμμετοχή σε Ημερίδες Δικτύωσης, προεπισκόπηση προτάσεων καθώς και στήριξη για τη συγγραφή προτάσεων και την υλοποίηση έργων. Παράλληλα, το ΙδΕΚ συμμετείχε ενεργά και στις διεργασίες για τη διαμόρφωση του Προγράμματος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ», εκπροσωπώντας την Κύπρο σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δειτε Επισης

Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης